Transport. De tidigare modulerna vid Kalvhagsskolan på Styrsö har nu körts iväg, men själva skolbyggnaden kommer att stå kvar. Foto: Lasse Pettersson

Missförståndet: Vandaliserad skola ska inte rivas

Kalvhagsskolans tidigare lokaler på Styrsö har vandaliserats och bland annat har 30 rutor krossats under sommaren. Efter arga mail från invånare tvingades Göteborgs stad gå ut med ett förtydligande: Skolan ska inte rivas.

  • Publicerad 06:30, 3 sep 2022

Vi märkte det på mail som vi fick, där man bland annat insinuerat att "hur många rutor ska vi behöva krossa innan ni kommer och river?

30 krossade glasrutor, klotter och förstörelse. Under sommaren har Kalvhagsskolans tidigare lokaler på Styrsö utsatts för omfattande skadegörelse. Skattebetalarnas nota för att återställa byggnaden beräknas landa på cirka 250 000 kronor.

Skollokalen har länge stått tom och arbetet med att utreda på vilket sätt Kalvhagsskolan kan användas pågår fortfarande.

Flera förvaltningar är involverade i att lägga pusslet och lokalförvaltningen uppmanar till tålamod.

– Det verkar som att man missförstått och tror att skolan bara står och väntar på att rivas. Vi märkte det på mail som vi fick, där man bland annat insinuerat att "hur många rutor ska vi behöva krossa innan ni kommer och river?". Vi fick även hot om brand och det var då som vi gick ut med ett meddelande, säger Emelie Santinelli, enhetschef med ansvar för skollokaler på Lokalförvaltningen.

100 nya småhus

Anledningen till att beslutet dröjer är att det finns planer på att bygga 100 nya småhus på ön, men förslaget ska upp för beslut först till hösten.

Det gör att man kommer att behöva öka den kommunala servicen, men om det handlar om en ny skola, ett äldreboende, ett bibliotek eller något annat får framtiden utvisa.

– Det behövs göras en genomlysning av vad det finns för behov. Är det småbarnsföräldrar eller äldre som flyttar in?

Fram tills ett beslut kan tas kommer Göteborgs stad att fortsätta underhålla den.

– Vi försöker hålla byggnaden i så bra skick som möjligt och har tillfälligt satt för fönstren med playwoodskivor, säger Emelie Santinelli.

Foto: Lasse Pettersson

Vi är GBG