SKALLGÅNG. Covid 19 har gjort att Missing People räknar med extra många insatser i sommar, säger Bengt Espling. Foto: Missing People

Missing People: ”Vi står fullt rustade”

Sommaren är den tid på året som flest personer anmäls försvunna. I år väntas antalet öka ytterligare på grund av coronapandemin. "Vi har bilen redo och är där inom en timme, säger Bengt Espling, på Missing People i Göteborg.

  • Publicerad 05:30, 29 jun 2020

Ungefär åtta av tio sökinsatser slutar med att personen återfinns vid liv.

Under juli, augusti och september väntas fler än 2 000 personer i Sverige anmälas försvunna.

– Exakt orsak till att det ökar på sommaren vet vi inte. Men det är en trend, säger Bengt Espling, lokal verksamhetsledare för Missing People i Göteborg.

Coronapandemin gör att antalet försvinnanden väntas öka ytterligare.

– Det är många som suttit isolerade hemma och mår dåligt. Samtidigt är det många som kommer tillbringa sin semester i Sverige, säger Bengt Espling.

Hur förberedda är ni inför ett ökat tryck i sommar?

– Vi står fullt rustade. I Göteborg har vi en sambandsbil som vi använder som är packad och klar. Ifrån att vi får ett larm till oss att någon är försvunnen har vi max en timme tills vi är på plats.

Nya rutiner under coronapandemin

Coronapandemin har gjort att sökinsatserna har fått delas upp med fler uppsamlingsplatser för att inte samla för många personer på ett och samma ställe.

Lokalorganisationen i Göteborg har några tusen frivilliga i sitt skallgångsregister. Allt bygger på ideellt arbete.

– Ju fler desto bättre. Även om man inte kan vara med på alla sökinsatser eller om man bara kan vara med någon timme är det till stor hjälp, säger Bengt Espling.

Över de frivilliga som deltar skallgångarna finns patrulledare och över dem finns så kallade grönvästar. De planerar sökinsatserna och har kontakten med polisen.

– Alla som har den rollen gör vi en bakgrundscheck på. Kollar brottsregister och så där, säger Bengt Espling

"Jag har hittat både avlidna och levande"

I rollen som lokal verksamhetsledare är han helt ny. Men engagemanget i Missing People har funnits sedan starten för ungefär tio år sedan. För Bengt började allt med hunden Melody.

– Hon hade visat intresse för att söka efter saker. Då var det en man som var försvunnen utanför Skövde. Jag tänkte att jag skulle prova hunden och vi fick träff direkt. Då var jag fast. Sedan åkte jag på varje sök, säger Bengt Espling.

Beskriv känslan när man hittar någon man letat efter!

– Den är överväldigande. Jag har hittat både avlidna och levande. Ungefär åtta av tio sökinsatser slutar med att personen återfinns vid liv.

– Bästa intrycket för mig var nog en tjej som försvann i Göteborg som vi hittade vid Drömmarnas kaj. Hon mådde inte bra. Men när hennes barn kom och kramade om henne och sa ”du har räddat livet på mamma”. Då var det känslor kan jag lova dig.

Hur bedömer ni anmälningarna som kommer in till er?

– Alla insatser är godkända av polis. Vi åker inte ut så fort vi får ett samtal. Säger polisen nej ifrågasätter vi inte. Det kan finnas brott bakom eller att personer håller sig undan frivilligt av olika anledningar. Det händer varje vecka, säger Bengt Espling.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

The String Theory är tillbaka

Los Angeles + Berlin + Göteborg The String Theory har medlemmar boendes i Los Angeles, Berlin och Göteborg. Men i det som ser hopplöst ut ser kollektivet möjligheterna. Nu har nya albumet "Los Angeles suit" kommit.söndag 27/9 12:20

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11