Misstanken: Fruktade myggan tillbaka i Majorna

Förra året satte tunnelbanemyggan skräck i Majorna. Myggan, som trivs bättre i stan än på landet, misstänks nu vara tillbaka.

  • Publicerad 16:44, 29 apr 2019

Tunnelbanemyggan upptäcktes på flera platser i landet förra året. Mest utsatt var Göteborg. De första bekräftade fallen av arten gjordes i Högsbo och myggor hittades även på Hisingen, i Mölndal och i Östra Göteborg. Men mest utsatt var Majorna.

Redan i april i år har myggexperten Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fått nya myggor skickade till sig från just Majorna.

– Av de som skickats hit har ingen än så länga varit tunnelbanemyggan. Men jag har sett en bild på en som skulle kunna vara en. Inget motsätter att det är en tunnelbanemygga på bilden, men det måste DNA-testas för att få det bekräftat, säger Anders Lindström.

Han uppmanar göteborgare att mejla honom bilder på myggor de misstänker vara tunnelbanemyggor. Om misstanken kvarstår efter att han tittat på bilden kan myggorna skickas till SVA för DNA-analys.

Varför myggan trivs så bra i just Majorna är enligt Anders Lindström svårt att veta.

– Problemet är att den lägger sina ägg och larverna utvecklas under marken. Det gör det väldigt svårt att inventera. Man måste ta sig till fastigheterna där man har problem och ser vad som finns under för att kunna klargöra varför. Majorna är en gammal stadsdel med gamla bäckar som rinner i kulvertar och gamla kloaksystem och så. Där kan myggorna trivas.

Till skillnad från andra myggarter trivs tunnelbanemyggan bäst i stan.

– Det gör att det blir ett problem för dem som bor där. Det är svårt att komma undan. Myggorna i skogen kan man välja om man vill umgås med eller inte. Ett annat problem är att de är framme på natten när man sover och då är det svårt att skydda sig, säger Anders Lindström.

Myggor kan vara bärare av olika smittor. Virussjukdomen West Nile fever, som sprids från fåglar till människor via myggor, förekommer framförallt i Syd- och Centraleuropa, men förra året förekom fall även i norra Tyskland. Än så länge finns inga bekräftade fall i Sverige, men varmare klimat gör att den förflyttar sig norrut.  

Förra årets varma sommar kan också ha gynnat tunnelbanemyggan mer än andra myggor.

– Skogsmyggor gynnades inte eftersom det var så torrt där de lägger sina ägg. Tunnelbanemyggan hittar däremot vatten i kloaker till exempel, och varmare väder gör att äggkläckningen går fortare, säger Anders Lindström.

Hur kan man skydda sig mot tunnelbanemyggor?

– Det är svårt eftersom de är aktiva på nätterna. En del påstår att man kan fånga dem i myggfångare, några har haft myggnät över sängen. Jag vet inte riktigt. Folk är olika känsliga också. En del får väldiga utslag som bölder medan andra inte märker det så mycket. Men myggorna är skickliga. Deras jobb är ju att bita folk, säger Anders Lindström.

Misstänkt tunnelbanemygga

Om du har hittat en misstänkt tunnelbanemygga kan du fotografera den och mejla bilden till anders.lindstrom@sva.se

Om misstankarna kvarstår efter att Anders Lindström tittat på bilden kan du bli ombedd att skicka myggan med post för DNA-analys.