UTRYCKNING. Flera gånger har brandkåren fått rycka ut till en trappuppgång i Norumshöjd. Foto: Petronella Söderblom

Misstanken: Seriepyroman härjar i Tuve

Vid flera tillfällen har någon tänt på i en och samma trappuppgång i Norumshöjd i Tuve. Det under bara några veckors tid. Nu sprider sig oron bland de boende i området.

  • Publicerad 05:30, 23 nov 2018

– Man blir ju väldigt rädd, det känns som att det är någon som vill något ont, säger Petronella Söderblom och tittar ut genom sitt köksfönster på den drabbade trappuppgången. Det är ingen slump att någon tuttar på åtta gånger, vid olika tidpunkter, det är nog det som skrämmer de flesta. Nästa gång kanske personen lyckas.

Petronella Söderblom, som bor på andra våningen i huset mittemot den branddrabbade uppgången, hade svårt att sova. Klockan hade passerat 01 när hon hörde något som lät som en lastbil utanför fönstret. När hon gick upp för att titta fick hon blåljus i ögonen.

– Det var ett jädra pådrag med två brandbilar och poliser. Brandmän åkte upp med en stege och kontrollerade något på taket, säger hon. Min första känsla var ”Shit, igen” Jag kontaktade min väninna som bor i trappuppgången där det brann för att kolla att allt var okej med henne och sedan gick jag och klappade om mina barn.

Någon hade försökt tända eld på en taklampa på första våningen och röken hade löst ut brandlarmet.

– Det tog sig inte riktigt, så polisen rubricerar det som skadegörelse genom brand, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Det är i nuläget ingen hos polisen som har ett samlat grepp om bränderna, men Håkan Jarnevall, som är förundersökningsledare på Hisingen, har en av dem på sitt bord.

– Det är uppenbarligen någon som inte mår bra. Det måste finnas något motiv. Men har vi ingen gärningsman, inga vittnen och det mesta i bevisväg har brunnit upp är det svårt att leda förundersökningarna framåt och få en fällande dom, säger han. Man får vända sig till fastighetsägaren som har ett ansvar för att inte vem som helst ska kunna komma in i trappuppgången.

Jacob Wessner, förvaltare på Bostadsbolaget, ska precis göra en polisanmälan om brand i trappuppgången när Göteborg Direkt når honom.

– Det är fruktansvärt det här. Vi har extrabevakning med väktare vissa tider och på måndag ska jag, störningsjouren och polisen ha möte med hyresgästerna, säger han. Det är viktigt att vi får bukt med det här snabbt för det sprider en oro och tråkig stämning i trapphuset. Jag vet hyresgäster som sover med brandsläckare innanför dörren. Kan folk tända eld på en armatur, vad kan de mer tända eld på?

I Norumshöjd spekuleras det i vem det kan vara som tänder på. Petronella Söderblom håller lite extra koll på vad som händer runt trappuppgången mittemot.

– Man är såklart orolig för grannarna, även om man inte känner alla. Och jag och min sambo har börjat bygga upp en krisplan för hur vi ska göra om det börjar brinna i vår trappuppgång, säger hon.

Hon har bott i Norumshöjd i fem år och har trivts bra, men tycker att det har blivit mer stök i området de senaste två åren.

– När vi flyttade hit från Biskopsgården var Tuve rena drömmen. Men nu har man sett mycket poliser och de hittade knark borta på fotbollsplanen. Folk har inte samma respekt för varandra längre och det gör att jag känner att jag vill flytta. I alla fall för barnens skull, det känns inte riktigt säkert för dem här.

Vi är GBG