SEXKÖP. Åtta män mellan 24 och 41 år rapporterades för köp av sexuell tjänst varav en anmälan gäller försök. Foto: Mostphotos

Misstänkt sexhandel – polisrazzia mot 30 adresser

Polisen har under hösten slagit till mot 30 adresser i Göteborg där det förekommit misstänkt sexhandel. Åtta män mellan 24 och 41 år har rapporterats för sexköp, varav en för försök.

  • Publicerad 11:09, 20 okt 2020

Höstens insats går under namnet ”Nos Videre” som betyder ”Vi ser dig”. Vid fyra kvällspass har polisen i Göteborg kontrollerat 30 adresser där det förekommit misstänkt sexhandel.

– Vi har verkat i princip över hela Göteborg. Den större delen av adresserna ligger i city, men det förekommer även i ytterområden. Det går inte att säga att problematiken är knuten till en viss stadsdel, säger Daniel Cervinus, ingripandepolis i lokalpolisområde Storgöteborg syd.

Människohandeln växer i Göteborg

Hittills har åtta män mellan 24 och 41 år rapporterats för köp av sexuell tjänst i insatsen, varav en anmälan gäller försök.

Adresserna har identifierats via sexannonser eller tips från allmänheten.

– Det här är en dold brottslighet. Den syns inte på samma sätt som andra brott. Därför är tips från allmänheten viktigt i det här arbetet, säger Daniel Cervinus.

Vad ska man hålla utkik efter?

– Om man märker att det är mycket spring till en lägenhet och okända män som kommer olika tider. Företrädelsevis är det utländska kvinnor. Samma sak i hotell. Om det checkar in en ung utländsk kvinna och det sedan kommer flera män som hon kanske hämtar i receptionen så vill vi ha reda på det.

Hur ser det ut i lägenheterna när ni kommer dit?

– Det varierar, men oftast är det en eller flera kvinnor i lägenheten. De brukar vara ganska spartanskt inredda – en säng och sen sexrelaterade attiraljer, säger Daniel Cervinus.

I den här insatsen har polisen inte stött på några minderåriga flickor. Det förekommer svenska kvinnor, men de allra flesta kommer från öststaterna eller Sydamerika. I samband med att polisen ingriper mot sexhandel erbjuds kvinnorna hjälp från socialtjänsten.

Även sexköparna informeras om den hjälp som finns att få för sexmissbruk om det är aktuellt.

Ny undersökning: 1 av 10 män har köpt sex

Hur brukar sexköparna reagera när ni kommer?

– Ofta är de förvånade. Upptäcktsriskerna har ju varit ganska låg innan de här insatserna som skett runt om i landet det senaste året. Annars är det mycket skam. Många har familj och barn, så det är mycket skuld och skam i inledningsskedet, säger Daniel Cervinus.

Han berättar att alla samhällsklasser finns representerade bland sexköparna och att de både stött på personer som bor i Göteborg och affärsresande som kommer utifrån.

Utöver att stoppa sexköp och lagföra sexköpare har höstens insats haft som syfte att utbilda polispersonal i hela regionen i arbetet mot prostitution.

– Det här är en typ av brottslighet som syns när man skrapar på ytan. Med mer resurser upptäcker man mer, säger Daniel Cervinus.

"Jonas" fast när polisen sprängde Backabordellen