Misstanken. Kände till Balders köp av halva Karlatornet i förväg. Foto: Serneke

Misstänkta åtalade för ekobrott i Karlatorn-affären

Att Balder skulle stötta Karlatornetprojektet var inte känt för allmänheten. Ändå köpte två företagare aktier för närmare en miljon kronor i Serneke. Nu åtalas männen för insiderbrott.

  • Publicerad 17:04, 16 dec 2021

Det var en banktjänsteman som anade oro när han såg affären. Två företagare köpte aktier för 400 000 kronor vardera – innan de borde känt till nyheten om Balders uppköp i byggbolaget Serneke. Ett klockrent insiderbrott anser Ekobrottsmyndigheten som nu åtalar de två männen.

Nya budet: Balder köper halva Karlatornet

Det var den 17 december förra året som det blev allmänt känt att Balder förvärvade femtio procent av aktierna i Karlatornet AB och därmed blev delägare i Serneke Group. Men vid det laget hade de två företagarna i branschen redan satsat pengar på affären.

Något på gång

Enligt stämningsansökan ska en av männen ha fått reda på planerna i ett kommande pressmeddelande och hört av sig till sin kollega. Under samtalet utbytte de två männen information om att "något var på gång" runt Serneke och Karlatornet.

En anmälan från en ansvarig banktjänsteman om den misstänkta handeln - som sedan togs vidare från Finansinspektionen – ligger bakom brottsutredningen på Finansmarknadskammaren.

De båda männen nekar till brott.

Karlatornet

Karlatornet är ägare av fastigheterna där Nordens högsta skyskrapa, som består av 73 våningar och är 245 meter hög, ska byggas.

Fastigheterna omfattar ca 600 lägenheter, 300 hotellrum samt 8 000 kvm kontorslokaler.

Källa: Karlastaden Utveckling AB

Visa merVisa mindre

Vi är GBG