Hemlig avlyssning, inhämtade chattkonversationer och information från Säkerhetspolisen samt en icke namngiven "internationell partner".

Det är delar av bevisningen som åklagare påstår visar att två göteborgare haft för avsikt att resa utomlands för att ansluta till terrororganisationen Islamiska Staten, IS.

– Jag menar att de två männen haft för avsikt att ansluta sig till IS för att begå särskilt allvarlig brottslighet och ha samröre med terroristorganisationen, säger kammaråklagare Henrik Olin som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Männen – två bröder, 40 respektive 44 år gamla – stoppades i februari av polis på Landvetter flygplats.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/misstankta-is-resenarer-haktade/repvbw!wUTwsM@tKY1CCJqtqyeA/

Bröderna hade biljetter att resa till Turkiet, men hade dagen innan avfärd anmält sig som utvandrade till Libyen.

Enligt stämningsansökan finns misstankar om bröderna planerade att resa till Syrien, Irak eller Libyen för att på plats "begå eller göra sig skyldig till förberedelse, stämpling eller medverkan till särskilt allvarlig brottslighet, bestående i terroristbrott samt ha samröre med terroristorganisationen IS på sätt som varit ägnat att främja, stärka eller understödja terroristorganisationen IS".

Unikt mål

Männen åtalas nu för så kallat resandebrott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Fallet är, enligt åklagare, unikt:

– Det här är första gången sedan lagen skärptes 2020 som den prövas i domstol. Ingen person är tidigare dömd för den här typen av brottslighet i Sverige, säger Henrik Olin i pressmeddelandet.

Bröderna nekar båda till brott.

Tidigare ostraffad

Den yngre av dem dömdes 2019 till villkorlig dom och dagsböter för skadegörelse, då han krossade en fönsterruta på ett lägenhetshus. Den 44-årige mannen är sedan tidigare ostraffad.