Missvisande visionsbild skapade kritikstorm

Boende och politiker befarar att bygget vid Gröna Vallen kommer att förfula området. Men byggherren manar till lugn: "Det blir inte som på skissen".

  • Publicerad 07:17, 9 dec 2021

När Majornaborna i slutet av oktober blev påminda om att en idrottshall och bostäder ska byggas i anslutning till Gröna Vallen i Kungsladugård, höjdes många arga röster.

Protesterna mot byggplanerna handlade i första hand om att området förfulas.

Nybygge på Gröna Vallen upprör i Majorna

Men planerna på att förtäta har funnits länge. Redan 2017 lämnade byggnadsnämnden ett positivt planbesked till byggherren Herlitz Properties och arkitektbyrån Okidoki.  

Då hade redan en första skiss, på en i stort sett fönsterlös byggnad, tagits fram, vilken kan vara boven i dramat, menar Alban Herlitz, vd, Herlitz Properties.

– Det kommer inte att bli som det ser ut på skissen, den är nästan sju år gammal, säger han. 

Tre förslag

Alban Herlitz menar att ett generellt önskemål för idrottshallar är att begränsa ljusinsläppet men att Majornaborna inte behöver oroa sig. 

Både Herlitz Properties och arkitekterna värnar kulturhistoriska värden i sitt arbete.   

– Vår utgångspunkt är att bygga tidsenligt som passar in i den befintliga miljön. Det är en lång process där även byggnadsantikvarier är inblandade. Vi siktar på att ta fram tre olika förslag. 

Kräver klassisk stil

Även politikerna har gett sig in i debatten. Socialdemokraterna kräver, i ett yrkande till byggnadsnämnden, klassisk arkitektur vid Gröna Vallen.

– Det är viktigt generellt i Göteborg och i synnerhet där så att våra landshövdingehus smälter in på ett bra sätt, säger, Jonas Attenius (S) gruppledare.

– Om vi inte får med oss övriga partier så kommer vi säga nej till att bygga alls

Idrottshall till unga

Alban Herlitz vill samtidigt lyfta att byggplanerna till stor del handlar om att barn i Majorna ska få tillgång till en idrottshall.
–  Det glömmer man ofta bort i debatten men det är en stor punkt i det här.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47