Missvisande visionsbild skapade kritikstorm

Boende och politiker befarar att bygget vid Gröna Vallen kommer att förfula området. Men byggherren manar till lugn: "Det blir inte som på skissen".

  • Publicerad 07:17, 9 dec 2021

När Majornaborna i slutet av oktober blev påminda om att en idrottshall och bostäder ska byggas i anslutning till Gröna Vallen i Kungsladugård, höjdes många arga röster.

Protesterna mot byggplanerna handlade i första hand om att området förfulas.

Nybygge på Gröna Vallen upprör i Majorna

Men planerna på att förtäta har funnits länge. Redan 2017 lämnade byggnadsnämnden ett positivt planbesked till byggherren Herlitz Properties och arkitektbyrån Okidoki.  

Då hade redan en första skiss, på en i stort sett fönsterlös byggnad, tagits fram, vilken kan vara boven i dramat, menar Alban Herlitz, vd, Herlitz Properties.

– Det kommer inte att bli som det ser ut på skissen, den är nästan sju år gammal, säger han. 

Tre förslag

Alban Herlitz menar att ett generellt önskemål för idrottshallar är att begränsa ljusinsläppet men att Majornaborna inte behöver oroa sig. 

Både Herlitz Properties och arkitekterna värnar kulturhistoriska värden i sitt arbete.   

– Vår utgångspunkt är att bygga tidsenligt som passar in i den befintliga miljön. Det är en lång process där även byggnadsantikvarier är inblandade. Vi siktar på att ta fram tre olika förslag. 

Kräver klassisk stil

Även politikerna har gett sig in i debatten. Socialdemokraterna kräver, i ett yrkande till byggnadsnämnden, klassisk arkitektur vid Gröna Vallen.

– Det är viktigt generellt i Göteborg och i synnerhet där så att våra landshövdingehus smälter in på ett bra sätt, säger, Jonas Attenius (S) gruppledare.

– Om vi inte får med oss övriga partier så kommer vi säga nej till att bygga alls

Idrottshall till unga

Alban Herlitz vill samtidigt lyfta att byggplanerna till stor del handlar om att barn i Majorna ska få tillgång till en idrottshall.
–  Det glömmer man ofta bort i debatten men det är en stor punkt i det här.

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21