Sexuellt ofredande. Sjukgymnasten tafsade på sina unga patienter som behandlades för knä- och nackproblem. Foto: Andrey Popov/ Mostphotos

Mister legitimation efter sexbrott mot patienter

En sjukgymnast dömdes i juni för sexualbrott efter att ha smekt kvinnliga patienter och tryckt sitt kön mot dem. Nu mister mannen även sin yrkeslegitimation.

  • Publicerad 06:13, 17 jan 2021

Mannen som var anställd på en vårdcentral i östra Göteborg dömdes i juni i fjol i tingsrätten för sexuellt ofredande. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter och han tvingas betala skadestånd till sina tidigare patienter.

Det yngsta av sjukgymnastens brottsoffer, som är i övre tonåren, berättade i polisförhör att mannen upprepade gånger vidrört hennes underliv i samband med undersökningarna. Han har också pressat sitt underliv mot hennes höft.

Sjukgymnast dömd för sexbrott mot patienter

Mannen har också smekte en patient på brösten under en massagebehandling.

"Obegripligt"

Nu mister mannen även sin legitimation som fysioterapeut, visar handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

"Slutligen framstår det [...] som obegripligt hur en så rutinerad och välutbildad person [...] har kunnat av misstag komma åt det mest känsliga området på sin mycket unga, kvinnliga patient", skrev tingsrätten – en bedömning som delades av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Ansvarsnämnden grundar sitt beslut på att sexualbrott i en behandlingssituation är allvarligt i betraktande av patientsäkerhetslagen och i hög grad påverkar förtroendet för honom som legitimerad vårdpersonal.