Modellen lyfte Gårdsten till nya höjder

Från nedgånget område med tomma trappuppgångar till blomstrande och snabbt växande. Sedan Gårdstensbostäder tog över bostadsförvaltningen för drygt 20 år sedan har området genomgått en stor förvandling - mycket tack vare Gårdstensmodellen.

  • Publicerad 06:30, 13 maj 2018

– Jag har goda förhoppningar att vi tar oss ut från listan över de särskilt utsatta områdena i Göteborg. Jag skulle vara glad att få sitta här som pensionär och titta på detta, en plats där alla vill bygga och där vi skapat ett bra samhälle, säger Michael Pirosanto, vd för Gårdstensbostäder.

Läs också: Bo med svärmor i Gårdsten

Läs också: Grönt ljus för 230 nya bostäder

Men det började inte lika muntert. När det kommunala bolaget 1997 tog över fastighetsbeståndet från Poseidon och Bostadsbolaget gapade 576 av de 2227 hyreslägenheterna tomma.

– I vissa trappuppgångar bodde bara några få. Det var väldigt eftersatt och hög arbetslöshet. Hela området var i stort behov av upprustning och utveckling. Det var mycket brottslighet och otryggt, berättar Michael Pirosanto som varit med på hela resan.

Uppdraget från moderbolaget AB Framtiden var tydligt: Rusta upp och skapar ett attraktivt område. För att lyckas inledde man ett intensivt arbete för att få de boendes förtroende och engagemang.

– Man måste arbeta med långsiktiga satsningar, korta projekt är bannlysta här.

Som första bostadsbolag tog man in boende i styrelsen och sökte aktivt upp de boende för att få synpunkter om vad de behövde för att trivas och må bra. En ny roll skapades, huschefer, som ansvarar för 300-500 lägenheter var. 2002 startades Trygghetsgruppen och 2003 finansierade bolaget starten av en snabbuss, Göteborg- Gårdsten.

– Vi har skapat 3 000 arbetstillfällen fram till idag. Vi inledde samarbeten med olika företag och startade utbildningar som ledde till butiks-, bygg-, och fastighetsjobb. De boende har kompetens, men många saknar nätverk. Det har vi hjälpt dem med. Idag ringer arbetsgivare till oss när de behöver mer arbetskraft, berättar Salma Nazzal som ansvarat för många satsningar inom Gårdstensbostäder.

Upprustningen av lägenheterna gjordes "varsamt" vilket exempelvis innebar relining istället för rörbyte och att inga saker som är hela och rena byts ut. Något som gjort att man kunnat hålla låga hyror.

Ett kvitto på att man lyckats göra området attraktivt är att man idag har 1 000 sökande per lägenhet. Dessutom står byggbolagen i kö för att få bygga. Fram till 2025 ska området ha utökats med 1 500 bostäder, mestadels i form av bostadsrätter och småhus.

– Det trodde jag aldrig. 2002 var det inte en människa som ville bygga här, nu vill alla vara med. Man ser att vi är ett utvecklingsområde. Vi har ett samhällsbygge tillsammans med de boende. Vi är bara ett 30-tal anställda och skulle aldrig klarat detta själva, säger Michael Pirosanto.

Idag står politiker, bostadsbolag och privata aktörer i kö för att ta del av framgångsreceptet. Detta trots att modellen sjösattes redan för 20 år sedan. Det förklaras så här av Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig och mångårig medarbetare.

– Det är kanske roligare att åka till Manchester på studieresa. Det är svårt att bli profet i sin egen stad.

Gårdsten

Brottslighet: Gått ner från 194 anmälda brott (per tusen invånare) 1997 till 80 stycken 2016.

Invånare: Cirka 9 000

Äger: idag 84 procent av bostäderna. En siffra som blir 65 procent när nybyggnationerna är klara.

Nybyggnation: 1 500 nya bostäder i form av villor, småhus och bostadsrätter ska stå klara 2025. Då beräknas 13 000 invånare bo i Gårdsten.

Gårdstensmodellen i korthet: Utgå ifrån nuläget och bilda er en gemensam bild, börja samarbeta på riktigt och se till att det är rent och snyggt i området och att kollektivtrafiken fungerar. Utveckla trygghetsarbetet, se till att handel och övrig serviceutbud blir attraktivt och skapa arbetstillfällen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

"Stor risk att S förlorar makten"

Nyheter Statsvetare Folke Johansson om S De betraktas som ansvariga för allt som varit problematiskt. Och de kan inte skylla ifrån sig. Det menar statsvetaren Folke Johansson, som tvivlar på att Socialdemokraterna kommer att få förtroende...lördag 26/5 11:20

Traditionell rock och glittrande elegans när Soffan väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Socialdemokraten...lördag 26/5 6:40

Göteborg halkar efter i bostadsbyggandet

Nyheter Få lägenheter och nästan bara bostadsrätter Bara hälften av det antal bostäder som behövdes byggas förra året blev färdigställd, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Dessutom var mindre än 20 procent av de färdigställda bostäderna...fredag 25/5 16:40

Trendbrott: Brottsligheten minskar kraftigt i Bergsjön

Nyheter Narkotikabrott, skadegörelse och våldsbrotten har minskat Bergsjön har länge haft problem med brottslighet. Nu ser trenden ut att vända tack vare samverkan mellan polis och flera aktörer. "Det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste...fredag 25/5 16:07

Mässa med massa musik

Nyheter Finstämt när gitarren står i centrum på Hisingen Runt 4000 personer väntas dyka upp när Nordens största gitarrmässa, Fuzz Guitar Show, arrangeras i Eriksbergshallen nu i helgen. Projektledaren Ulf Zackrisson ser fram emot mässan: "Det är en stark...fredag 25/5 15:40

Låst telefon fördröjde åtal mot mordbrännare

Nyheter Tre män åtalas för brandbomber mot synagogan I december förra året attackerades synagogan i Göteborg. Nu åtalas tre personer för attentatet. "Min uppfattning är att det startar när USA erkänner Jerusalem som huvudstad i Israel", säger...fredag 25/5 14:24

Valkyrias räls på plats

Nyheter I dag monterades den sista biten Den sista biten räls av Valkyrias 50 meter långa stup är på plats. För första gången ser man hela det branta stupet, från 47 meter över mark ner till botten av tunneln 3 meter under jord.fredag 25/5 13:16

Här byggs Göteborgs största p-hus – för cyklar

Nyheter Plats för 700 cyklar i tre våningar Det ska bli lättare för cykelpendlare att ställa cykeln och åka vidare med buss eller spårvagn. Nu byggs Göteborgs första p-hus för cyklar vid Gamlestadens nya resecentrum.fredag 25/5 12:27

Vi är GBG