Moderaternas lokala förslag: "Låt fler få köpa sin lägenhet”

Moderaterna vill ha fler ordningsvakter och kameror kring Frölunda torg, nya skolor, ökat bostadsbyggande och fler ägandebostäder i Tynnered. När det gäller förtätningen menar Axel Josefson (M) att Frölundaborna fått för lite inflytande.

  • Publicerad 06:30, 4 sep 2022

Vi ska inte bebygga varenda liten grön plätt utan behöver vara noggranna med hur vi väljer.

Från förort till en stark centrumkärna i staden. Frölunda utgör en av de strategisk utvalda tyngdpunkterna när Göteborg expanderar. Om bara 13 år ska stadsdelen ha vuxit med omkring 4500 nya bostäder, 3-4 nya skolor, förskolor och en mängd nya verksamheter.

Området ska knytas närmare centrum genom ett stråk som sträcker sig från Tynnered till Linnéplatsen via Marconigatan, Dag Hammarskjöldsleden och Marklandsgatan.

Kritiserad förtätning

Men den snabbt växande förtätningen har på sina håll mötts av kritik från invånare som oroas över att grönområden försvinner och att höghusen byggs alltför tätt.

– Vi ska inte bebygga varenda liten grön plätt utan behöver vara noggranna med hur vi väljer att göra förtätningen, säger kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson (M).

Samtidigt medger han att stadens ledande politiker kunde ha varit bättre på att involvera Frölundaborna i ett tidigare skede.

– Det är också något som vi försöker göra inom den stora omorganisation vi gjort inom stadsutveckling. Vi har två viktiga mål för den nya nämnden, där det första är att bygga mer i samklang med göteborgarna och bli duktigare på att lyssna in och det andra är att få upp effektiviteten och klara en större produktionstakt.

I förra veckan presenterade Moderaterna elva punkter för hur man vill utveckla Frölunda. Bland annat vill man låta fler Tynneredsbor köpa sin lägenhet.

Bristande köpintresse

Trots att fastighetsnämnden i våras beslutade att skala bort 60 procent av de planerade bostadsrätterna på Opaltorget, som en följd av bristande köpintresse, tror Axel Josefson att det är möjligt att få fler att vilja äga sin bostad i Tynnered.

– Vi vill gärna bygga bostadsrätter, men även jobba med ombildningar. Det bästa sättet för att kunna köpa sin bostad, om man inte är inne på marknaden, är att få ta del av en ombildning.

Han tror snarare att det svala intresset kan förklaras av lågkonjunkturen och inte är specifikt för just Tynnered.

Förutom ökat bostadsbyggande handlar Moderaternas lokala satsningar även om att öka tryggheten i den offentliga utemiljön kring Frölunda torg.

Detta vill partiet uppnå genom fler ordningsvakter och övervakningskameror.

– Vi vill göra som i Brunnsparken där Nordstan har sina vakter inne i köpcentret och kommunen sina utanför. Kameror har en avskräckande effekt och underlättar för att klara upp den brottslighet som finns.

Så vill Moderaterna satsa i Frölunda

Trygghet

Ordningsvakter även runt Frölunda torg

Fler trygghetskameror

Trygghetssäkra gångtunnlar och andra stråk

Skola och utbildning

Ny förskola på Ängås platå

Extra läxhjälp i samarbete med företag och frivilligorganisationer

Sommarjobb för alla i årskurs 9

Bostadsbyggande

Bygg nya villor, radhus och lägenheter

- Obilda hyresrätter till bostadsrätter i Tynnered

Idrott och motion:

Fler utegym i väster

Ny fullstor idrottshall vid Ängås platå i Tynnered

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00