Upptäckt MMA: Mohamed Dofane, 25 år från Hisingen tränar i kampsportsklubben Fit4fight som nyligen har flyttat till större lokaler i Kviberg. Foto: Privat

Mohamed, 25: "MMA-träningen har förändrat min livsstil"

Hallå där Mohamed Dofane, 25 år från Hisingen som är nybliven MMA-fantast och tränar i kampsportsklubben Fit4fight gym som nyligen har flyttat till större lokaler i Kviberg.

  • Publicerad 16:32, 14 nov 2020

Träningen har förändrat min livsstil och gett mig motivation.

MMA är förkortning för Mixed martial arts och är en blandning av brottning, boxning, brasiliansk jiu-jitsu, thaiboxning, kickboxning och judo. Hur upptäckte du sporten?

– Efter min första träning föll jag direkt, nu har jag hållit på i tre månader. Det handlar om hur tränarna är mot oss nybörjare, gemenskapen och respekten som alla visar varandra. Och att det inte är fokus på tävling mellan oss som tränar. Jag känner mig trygg.

Många tänker kanske att MMA-sporten är våldsam, vad säger du om det?

– Det är verkligen inte våldsamt. Våra tränare ser till att allt sköts ordentligt. Det handlar om att träna på olika tekniker för att utvecklas sportsligt.

Kampsportföreningen, Fit4fight gym som du tränar i har precis flyttat till större lokaler i Kviberg. Bilder visar en superlånga kön till invigningen. Hur var öppningen?

– Det var jätteroligt och det kom jättemånga människor i alla olika åldrar. Instruktörerna visade upp lokalerna och sporten och välkomnade alla. De följde coronarestriktionerna där inne.

Vad betyder MMA-träningen och klubben för dig?

– Den här träningen har förändrat min livsstil och gett mig motivation. Nu tänker jag på att sätta upp mål och att satsa hårt på träningen.

– Jag vill verkligen berömma Martin Lodin, som är ordförande i föreningen och huvudtränare i MMA, för allt han har lärt mig och all tid och kraft han har lagt på klubben. Alla instruktörer och personal i receptionen ska också ha credd för allt bra de gör för att alla ska trivas och känna sig trygga.

Det här är MMA

MMA är en förkortning av Mixed Martial Arts och är en blandning av brottning, boxning, brasiliansk jiu-jitsu, thaiboxning, kickboxning och judo. Träningsformen är otroligt allsidig och tränar hela kroppen vad gäller styrka, snabbhet, kondition, smidighet, explosivitet, koordination och uthållighet. ​​​​

MMA utvecklades ur sporten ”pankration” som var en olympisk idrott år 648 f.Kr i antikens Grekland. Under antikens fanns det i stort sett inga regler för ”pankration” förutom att vapen inte fick användas. När Grekland så småningom blev kristet förbjöds sporten då den ansågs som alldeles för brutal.

Sporten fick ett uppsving igen i Brasilien under början av 1900-talet och då under namnet Vale Tudo. Namnet ”Vale Tudo” översatt till svenska betyder ”allt går” eller ”allt är tillåtet”.

Vad som gjorde att sporten tog fart och började växa till hur MMA ser ut idag är när den kom till USA. 1993 så arrangerades den första UFC-galan i Denver, USA.

Idag är MMA en av de snabbast växande idrotterna, i Sverige som runt om i övriga världen.

Källa: Svensk kampsport

Visa merVisa mindre