DESIGNER. Mohammed Tepeku, 12 år från Göteborg, går i sexan på Bagaregårdsskolan. Han är en av tre designers bakom årets digitala majblomma. Foto: Majblomman

Mohammed från Göteborg står bakom årets Majblomma

Årets majblomma blir helt digital. Samtidigt kan barn och unga sälja förra årets fysiska blomma genom egna webbshoppar. "Vi behövs mer än någonsin", säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund.

  • Publicerad 11:20, 28 jan 2021

År 2020 blev ett speciellt år för alla, även för den ideella barnrättsorganisationen Majblomman som med bara veckor kvar till försäljningsstart var tvungna att ställa in.

– Detta var samtidigt som vi behövdes mer än någonsin. Pandemins ekonomiska konsekvenser slog och slår extra hårt mot barn, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare för Majblommans Riksförbund.

I stället för fysisk försäljning startades snabbt en digital insamling som fick in 10 miljoner.

– Under andra omständigheter hade det varit fantastiskt, att starta en insamling på så kort tid och samla in så mycket pengar. Men om man jämför med de 65 miljoner vi brukar samla in så kan man beskriva det både som en succé och en katastrof, säger Tove Lindahl Greve.

Starta egen webbshop

Förra årets fysiska majblommor finns alltså kvar. De ska nu säljas pandemisäkert.

– I år kan barn och unga sälja majblommor via en individuell egen webbshop. Man aktiverar webshopen i Majblommans app och sedan kan man dela sin webbshop och vem som helst kan köpa och stötta. Då undviker vi fysisk kontakt och risken för smittspridning. De som köpt en majblomma får den sedan skickad på posten. Man kan säga att det fungerar som vanligt, men utan de gröna väskorna på stan, säger Tove Lindahl Greve.

Utöver försäljningen av förra årets blomma har även en helt ny digital majblomma tagits fram för 2021. Den har zebra- och tigerrandiga kronblad och för designen står Mohammed Tepeku från Göteborg, Axel Viken från Lindome och Hana Bozickovic från Uppsala.

– Jag kände inte de andra sedan tidigare. Vi babblade bara och kom fram till idén, säger Mohammed Tepeku som är 12 år och går på Bagaregårdsskolan.

Har du sålt majblommor tidigare?

– Nej det har jag inte, men min mamma har gjort det. Jag hoppas kunna göra det i år. Jag tycker det är intressant, kul och viktigt, säger Mohammed Tepeku.

Verklighetens Beda är värd att minnas

Hoppas på rekord

Med två majblommor hoppas Tove Lindahl Greve att de ska kunna ta igen lite av förra årets ekonomiska tapp.

– Det är vår förhoppning! Vi behövs verkligen och Majblommans verksamhet är viktigare än någonsin. Samtidigt är det i år lättare än någonsin att delta. Potentiellt kan vi få med fler unga att sälja, även äldre barn som kanske inte hade gått ut och sålt på gatan men som kan tänka sig att ha en egen digital webbshop, säger Tove Lindahl Greve.

Hon ligger bakom Majblommans affisch

Är de individuella digitala webbshopparna något ni tänker fortsätta med även efter pandemin?

– Jag tänker att ju fler möjligheter vi kan ge barn att delta desto större sannolikhet att vi får med fler. Så om det blir som vi tror och hoppas så absolut!

Majblomman

Majblomman grundades av göteborgaren Beda Hallberg för över hundra år sedan. Idén går ut på att barn och volontärer säljer majblommorna och på så sätt tjänar en slant själva samtidigt som det mesta av pengarna går till att motverka barnfattigdomen i Sverige. 2019 delade Majblomman ut 26 miljoner kronor i ekonomiskt stöd.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20