Engagerad. Mohammed Ali har tilldelats Västra Götalandsregionens folkhälsopris för sitt stora engagemang för och tillsammans med unga i Hammarkullen Foto: VGR

Mohammed prisas för sitt engagemang för unga

Lokala förebilder, kramar och bekräftelse. Det är Mohammed Alis – vinnare av årets folkhälsopris – recept för att stärka barn och unga. På fritidsgården Minimix arbetar han tillsammans med kollegorna med att vägleda och sprida framtidstro till Hammarkullens mellanstadieelever.

  • Publicerad 16:37, 8 nov 2019

Vi kramar om dem och pratar om känslor.

Hallå där … Mohammed Ali, vinnare av Västra Götalandsregionens folkhälsopris. Grattis, varför tror du att just du fick det här priset?

– Jag engagerar mig i barnen här för att jag vet att det behövs. Grupptrycket i den åldern är väldigt stort så jag gör det för mammorna som kämpar med sina barn varje dag. Jag är själv uppvuxen här i Hammarkullen och det har alltid varit viktigt för mig att ge tillbaka till området som har uppfostrat mig.

Vad betyder priset för dig?

– Barn och ungdomar runt om i Sverige har hört av sig till mig nu och säger: ”Vi behöver fler som du i våra områden” Jag känner mig ärad att jag kan inspirera. För mig betyder det mer än att få ett pris även om jag är extremt tacksam för priset.

Du är initiativtagare till Minimix, en fritidsgård som riktar sig till barn på mellanstadiet, vad utmärker er verksamhet?

– Förutom att erbjuda det man gör på en vanlig fritidsgård som att baka, spela pingis, kolla på film så erbjuder vi barnen att prata ut om frågor de ofta inte pratar om annars. Vi har också inspirationskvällar där vi bjuder in föreläsare som är uppväxt i Hammarkullen och som har ett spännande yrke som pilot, polis, sjuksköterska, ingenjör för att baren ska kunna relatera till sig själv och få en framtidstro.

Hammarkullen tar plats i stan

Ni arbetar också med en speciell metod, vill du berätta lite om den?

– Vi jobbar med att bekräfta och uppmärksamma barnet hela tiden. Vi kramar om dem ger dem fysisk kontakt och pratar mycket om känslor. Vi tror att pratar vi om känslor redan nu och bekräftar dem så kan de tro på sig själva senare i framtiden och få lättare att nå sina drömma. Det viktigaste är bekräftelse för om inte vi gör det kommer kanske någon annan göra det som inte har goda avsikter.

Vad motiverade dig när du var ung?

– Sättet min mamma pratade med mig när jag var yngre. Hon visade vad som är viktigt och mindre viktigt och att man alltid ska vara sig själv. Min mamma är grunden till allt mitt engagemang, det jag har åstadkommit och vilken människa jag har blivit.

Larmet: Fritidsgårdarna i Angered långt ifrån skonade

Prisas. "Folkhälsopriset är ett sätt att uppmärksamma personer eller insatser som bidrar till att skapa möjlighet för fler att kunna delta i samhällslivet och till ett mer hälsosamt liv", säger Charlotte Nordström (M) ordförande i beredningen för folkhälsa och social hållbarhet, VGR. Foto: VGR

Motivering till vinnaren av årets folkhälsopris:

”En meningsfull fritid där ungas inflytande tas tillvara bidrar till vår tids utveckling och framsteg. Genom att tidigt bana väg för ungas delaktighet i samhället kan deras mål och drömmar bli verklighet.

Mohammed Ali tilldelas Folkhälsopriset 2019 för sitt genuina engagemang för och tillsammans med unga från olika kulturer i Hammarkullen, Göteborg. Han är bland annat grundare till mötesplatsen Minimix som initierades för att det saknades en träffpunkt för barn i åldrarna 10–12 år efter skoltid.

Där erbjuds både spontana och organiserade aktiviteter som skapar möjlighet att träffa nya vänner. Genom att uppmuntra unga att vara aktiva i lokalsamhället vill Mohammed skapa positiva förebilder som bidrar till ett socialt hållbart Hammarkullen.”

* Syftet med Västra Götalandsregionens folkhälospris:är att uppmärksamma insatser och/eller personer som bidrar till arbetet med folkhälsa och social hållbarhet i Västra Götaland.

Visa merVisa mindre