Mördade fel person – dömds flickvän får skadestånd

Två tonåringar dömdes i fjol för inblandning i mordet på en man i Biskopsgården, 2018. Nu får en dåvarande flickvän till en av de dömda skadestånd för att ha frihetsberövats i samband med utredningen.

  • Publicerad 05:30, 13 nov 2020

Det var i november 2018 som en man sköts ihjäl på en parkbänk på Väderilsgatan i Biskopsgården. Enligt polisen var mordet en spontan handling av en 17-åring samtidigt som han – med hjälp av en då 15-åring – förberedde mordet på en tongivande gängkriminell i ett rivaliserande nätverk.

15-åringens flickvän som är hemmahörande på Hisingen, misstänktes bland annat för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, men släpptes efter några dagar.  

Nu får hon 8 000 kronor i ersättning för lidande, enligt Justitiekanslerns (JK) beslut, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Mördade fel man

Det visade sig senare att 17-åringen hade skjutit fel person. Offret var en 24-årig man som inte hade med gängkonflikten att göra. Enligt åklagaren var måltavlan egentligen en man i en rivaliserande gruppering.

I december i fjol fälldes ungdomarna av Göteborgs tingsrätt. 17-åringen dömdes till nio års fängelse för bland annat mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Hade han varit över 21 år hade han fått livstids fängelse enligt domstolen.

Så stöttar stadsdelen kriminella som vill byta bana

"Syftet – klättra inom kriminalitet"

I domen står: ”Det är fråga om en ren avrättning på nära håll med flera skott från ett kraftigt vapen. Syftet med mordet har bland annat varit att klättra inom kriminalitet. Offret saknade all möjlighet att värja sig.”

15-åringens skuld har prövats i två instanser. Han har dömts till åtta månaders sluten ungdomsvård för medhjälp till mordförberedelse, grovt skyddande av brottsling och olovlig körning. I hans fall anser domstolen att straffvärdet motsvarar fem års fängelse för en vuxen.

Hon lyckades lämna livet med gängen

Vi är GBG