Polischefen Erik Nord vittnar om en orolig tid i Frölunda mellan kriminella nätverk. Foto: Mostphotos/ Polisen

Morden på Briljantgatan startade hämndvåg

Skjutningar i södra Göteborg kan kopplas till dubbelmordet på Briljantgatan och mord på Frölunda Torg förra året. – Det är en orolig tid i Frölunda just nu, säger Erik Nord, polischef Storgöteborg.

  • Publicerad 06:00, 9 aug 2017

Under första halvåret har det skett tolv skjutningar i Göteborg och det största antalet av dem utfördes i Frölunda. Från maj i år till juli sköts det fyra gånger i stadsdelen och även en gång i januari. Polischef Erik Nord säger att dåden har tydliga kopplingar till de tidigare morden på Briljantgatan i oktober förra året och mordet på Frölunda Torg i september.

– Just nu har vi en pågående konflikt mellan kriminella nätverk i Frölunda och sannolikheten är ganska stor att skjutningarna vi sett i år har koppling till dåden förra året, säger Erik Nord.

I utredningen som gjordes kring mordet på Frölunda Torg finns det uppgifter som pekade på att offret hade en stor kriminell roll i Frölunda. Erik Nord menar att sådana här konflikter ofta utvecklar sig till hämndaktioner och kan hålla på en längre tid.

– De pågår ofta tills någon skjuts av eller tills det dör så många att något av gängen inte kan sätta emot något längre, förklarar Erik Nord.

Även om skjutningarna i år är ett resultatet av bråk mellan kriminella nätverk så är det inte enbart kriminella personer som drabbas menar polischefen.

– Skjutningar drabbar både skyldiga och oskyldiga människor, direkt och indirekt. Ofta är det unga män som drivs in i den här världen och när de far illa i så drabbas deras familjer och släkt. Vår krog och bar är också ett exempel på när oskyldiga drabbas av liknande konflikter.

Men tittar man på tidigare år så verkar det som att 2017 kommer bli ett ganska lugnt år när det kommer till skjutningar. Under 2016 skedde det hela 40 skjutningar i hela Göteborg.

– Hittills i år har det bara skett tolv så det ser ut att bli ett betydligt lugnare år än tidigare.

Skjutningar genom åren, Göteborg

2011, 48.

2012, 46.

2013, 56.

2014, 52.

2015, 32.

2016, 40.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG