Potentiell framtid. Ava Trägårdh, Fred Olsson och Vanna Wendin, som precis slutat femte klass på Styrsöskolan, tycker att journalistyrket verkar spännande. Foto: Johanna Roos

Morgondagens journalister hittade scoop på Styrsö

Vilket är det mest spännande reportaget du skrivit? Det var en av frågorna som Styrsöskolans femteklassare ställde till GöteborgDirekts reporter. Själva hade de grävt fram de mest häpnadsväckande nyheterna från öarna.

  • Publicerad 10:12, 19 jun 2022

Jag tänker att det nog är roligt att få se nya platser och träffa olika människor.

Svaret på frågan dröjde en stund.

Att reflektera över sin yrkesroll är det nog inte många som gör särskilt ofta – oavsett inom vilken yrkeskategori man befinner sig.

Vardagen rullar på och en dag läggs till en annan.

Tills eleverna i årskurs fem på Styrsöskolan bjöd in GöteborgDirekts reporter till en pratstund om journalistik.

– Kanske när jag åkte med ett finskt lastfartyg på Göta Älv, svarade reportern till sist på frågan om det mest spännande reportaget.

Såhär i efterhand har det dykt upp säkert tio bättre svar, men efter att noga ha predikat vikten av ett trovärdigt återberättande lämnas inget utrymme för några förskönande omskrivningar.

Nyheter från öarna

Det var ett minst sagt nyfiket gäng som trots sin ringa ålder lärt sig grunderna i intervjuteknik.

Läraren Lena Lundgren är initiativtagare till tidningsprojektet där eleverna under givna rubriker fått prova på att skriva nyhetsartiklar i tidningen Ö-bladet.

– Jag kom på detta när eleverna skulle skriva återberättande texter. Sedan har jag en moster som brukar skicka utklipp från GöteborgDirekt och det var så idén väcktes.

I Ö-bladets påhittade artiklar har man bland annat kunnat läsa om ett lik i en vik, att barn protesterade mot biblioteksstängning och att en kontroversiell politiker skapade kalabalik när han besökte Styrsö.

Vill bli journalist

Ava Trägårdh har nu börjat fundera på att kanske bli journalist i framtiden.

– Jag hade inte tänkt så mycket på det innan vi gjorde det här, men sedan tyckte jag det var jättekul så nu funderar jag ganska mycket på det. Jag tycker att det låter roligt.

Vanna Wendin tänker också att journalistyrket verkar spännande.

– Men man har också hört att det kan vara ganska farligt, att vissa kan gå emot en och bli arga för sådant man skriver.

Barnböcker nästa

Även Fred Olsson blev positivt överraskad under projektet.

– Jag tyckte det var roligt att skriva tidningsartiklar. Jag tänker att det nog är roligt att få se nya platser och träffa olika människor.

Styrsöelevernas nästa skrivprojekt lutar mer åt det skönlitterära hållet då de ska få skriva barnböcker.

– Tanken är att de yngre barnen ska få komma med förslag på vad de ska handla om, säger Lena Lundgren.

Men först väntar ett långt och välförtjänt sommarlov.

Foto: Johanna Roos

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44