Sabotage. Totalt stals det och vandaliserades det för cirka 1 miljon kronor under 2018 Foto: Sten-Ake Stenberg

Mörkt år för ljuset i stan – belysning stjäls och förstörs

Det senaste året har trafikkontoret i Göteborg fått ökade utgifter i sin redan tajta budget. Anledningen: Förstörelse och stölder av belysning i staden har ökat drastiskt.

  • Publicerad 08:14, 9 jan 2019

Trafikkontoret har alltid haft vissa utgifter för belysning som förstörs i stan. Men det senaste året har kostnaderna ökat rejält. Framförallt på grund av stölder.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Vi har inte pengar att laga så vissa grejer får stå. Det påverkar även andra verksamheter. När vi måste lägga flera hundra tusen på att något måste lagas omgående så måste vi ju göra det i stället för att fortsätta tänka framåt, säger Lars Ocklund, planeringsledare för belysning och trafiksignaler på trafikkontoret.

Kan ni inte bygga säkrare så man inte kan stjäla eller förstöra?

– Det är också en kostnadsfråga, att till exempel svetsa fast grejerna i stället för att skruva fast dem, säger Lars Ocklund.

Under året har bland annat 19 armaturer utmed Ekevadsvägen i Angered skruvats ner.

– De var nya, men det var inga flashiga grejer. Det känns som ett beställningsjobb. Alla händelser är givetvis polisanmälda, men jag misstänker att de har nog saker att göra, säger Lars Ocklund.

På Torsten Henrikssons gångbro vid Operan har också armaturer stulits. Likaså I tunneln under Fjällgatan vid Oscar Fredriks kyrka och i en tunnel i Tynnered.

– Något som jag tycker var extra tråkigt var när man förstörde och stal i en tunnel vid Hjällboskolan. Det var ett projekt mellan staden och skolan där man utgick ifrån en liten klottrad text – sluta aldrig drömma. Det blev en jättefin tunnel och en ljusdesigner var där och fixade belysningen. Efter ett kort tag var halva tunneln sönderslagen och halva stulen. Här var det något som barnen hade gjort där det handlar om deras rätt att drömma, och så kommer någon och förstör. Man blir så matt, säger Lars Ocklund.

Sammanlagt stals och vandaliserades belysning i staden för omkring 1 miljon under 2018, och Lars Ocklund är oroad över utvecklingen.

– Jag tycker det är en väldigt oroväckande utveckling, när man förstör eller stjäl allmänna medel som finns till för att skapa bättre säkerhet och trygghet. Det handlar ju faktiskt om vårt gemensamma. Det känns lite som vi bara åker och sätter upp grejer som andra sedan tar ner. De kunde lika gärna åka och hämta det på vårt lager, det är nästan lättare, så skulle vi spara monteringskostnaden, säger Lars Ocklund.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG