MÖRKT. En stöld har satt stopp för ett upplyst vattentorn i Biskopsgården. Foto: Göteborgs Stad

Mörkt för blå spindeln i år igen

Ett upplyst vattentorn i vintermörkret. Det blev boende i Biskopsgården lovade i november. Men en stöld stoppade planerna redan första dagen och fortfarande är inget ljus i sikte.

  • Publicerad 16:29, 4 feb 2020

Vi var mycket glada över att installationen kommit på plats.

När ljusfestivalen, Lights in Biskopsgården invigdes i november förra året utlovades att ett av verken skulle bli permanent. Det var vattentornet – den blå spindeln – Biskopsgårdens landmärke som skulle förbli upplyst året runt.

Helt vanligt vatten flyter i Hisingens torn

Men ljuset blev kortvarigt. Redan på invigningsdagen blev installationen på vattentornet stulen och två månader senare undrar boende i området vad som hände med löftet om mera ljus.

– Medborgarna i Biskopsgården har under många år efterfrågat en permanent ljusinstallation på vattentornet och vi var mycket glada över att installationen kommit på plats, säger Carl Blixt, processledare för Bo bra i Biskopsgården och tillägger:

– Men på grund av stölden behöver vi göra ett omtag för att titta på vilka möjligheter vi i stadsdelen har för att åtgärda den investering som gått förlorad.

Tanken är att ljusinstallationerna inte bara ska vara konstverk utan också ska skapa trygghet i stadsdelen.

Kan de boende i området hoppas på ett upplyst vattentorn framöver?

– Vi kan i dagsläget inte ge ytterligare besked om tidsplan, säger Carl Blixt.

Stöld sätter stopp för ljuset i Biskopsgården

Mer om Biskopsgårdens vattentorn

Biskopsgårdens vattentorn, kallat den blå spindeln, syns vida omkring. Tornet är ritat av arkitekt Nils Einar Eriksson och stod färdigt 1959.

Källa: Göteborg Stad

Vi är GBG