Bilden är en genrebild. Foto: Leif Oldenburg

Moské öppnar för drop in-vaccinering

I morgon, fredag, kommer det att vara möjligt att vaccinera sig i Angeredsmoskén. "Vi ser det som vår plikt att hjälpa till att minska smittspridningen" säger Abdullah Almasri, ordförande Angereds Islamiska Församling.

  • Publicerad 16:22, 26 aug 2021

Abdullah Almasri, ordförande. Foto: Privat

Vaccinationen mot covid-19 pågår för fullt på olika ställen runt om i staden.

På fredag ges ytterligare en möjlighet för Angeredsborna att på ett smidigt sätt kunna få en vaccinspruta. Det är Angeredsmoské tillsammans med Bräcke Diakoni som mellan klockan 12-17 kommer att erbjuda drop in-vaccinering.

– Vi anser att det är viktigt att uppmuntra våra systrar och bröder i Angered att vaccinera sig. Spridningen av covid-19 är en samhällsrisk och som en stor aktör i samhället har vi ett ansvar – en plikt faktiskt – att vara med och bidra på det sättet vi kan, säger Abdullah Almasri, ordförande Angereds Islamiska Församling.

Just nu ökar smittspridningen av covid-19 i hela Västra Götalandsregionen. De som inte fått vaccin löper högre risk att bli allvarligt sjuk om de smittas med covid-19.

– Vi ser att det är ovaccinerade som behöver intensivvård och det är en indikator på att vaccinet fungerar och är vägen ur pandemin, säger Jan Kilhamn till nättidningen VGR Fokus.

Informerar i samband med bön

Innan sommaren kunde GöteborgDirekt rapportera om att det var i Angered och Östra Göteborg där vaccinationstäckningen bland befolkningen över 65 år var som lägst.

Oro när vaccinationen centraliseras

Nu efter sommaren har trenden vänt. Men det finns fortfarande många som inte fått sin första spruta än. Enligt färsk statistik finns det totalt cirka 345 000 personer i Västra Götalandsregionen över 16 år som fortfarande väntar på att få sin första spruta.

Abdullah Almasri berättar att Angeredsmoskén aktivt har uppmuntrat sina medlemmar att gå och vaccinera sig när man har haft chansen.

– Varje fredag vid fredagsbönen pratar vi om detta. Sedan har vi spridit information via sociala medier och andra nätverk, säger han.

Kan ges fler tillfällen

Är trycket högt, kan det bli tal om fler vaccinationstillfällen vid moskén.

– Vi kommer att göra en utvärdering med Bräcke Diakoni efteråt för att bestämma om det finns underlag att erbjuda fler tillfällen, säger Abdullah Almasri.

Vaccineringen är öppen för alla över 16 år och administreras av Bräcke Diakonis personal.

Vaccin på Angeredsgymnasiet

Även på Angeredsgymnasiet gör man en insats för att göra vaccineringen enkel och tillgänglig. Där är det Närhälsan som sedan i tisdags vaccinerar elever över 16 år. Vaccineringen sker under skoltid på plats i skolans lokaler.

– Vi gör detta för att öka tillgängligheten och för att förenkla ännu mer för de elever som vill vaccinera sig, säger Ann Martinius, vårdcentralchef på Närhälsan Angeredvårdcentral i ett pressmeddelande.