På onsdagen är Hisingsundomarnas framtid på tapeten. I ett panelsamtal hoppas man öppna dialog om ungdomssituationen. Foto: Most Photos

Möte om Hisingsungdomarnas framtid

På onsdagen är Hisingsundomarnas framtid på tapeten. I Backa Folkets hus kommer kommunpolis, skolchef och stadsdelsnämnden träffas i offentligt samtal om ungdomssituationen.

  • Publicerad 11:42, 28 okt 2019

"Vi vill ha en dialog kring vad ungdomar kan kräva av samhället och tvärtom", säger Karl Spendrup, en av arrangörerna. Foto: Privat

Det är Backa Socialdemokratiska förening som står bakom anordnandet av mötet. Men trots det menar arrangören på att det inte är ett partipolitiskt samtal. 

– Vi kommer ta upp aktuella frågor som har med politik att göra, men inte binda det partipolitiskt. Därför har vi en blandning på tjänstemän och politiker för att få spridning i frågan, säger Karl Spendrup, en av arrangörerna.

Och vad är frågan?

– Ungdomssituationen på Hisingen. Vi ska ge information till allmänheten om hur det ligger till. Det är viktigt idag när det sprids så mycket fake news, främst på sociala medier. Vi vill ha en dialog kring vad ungdomar kan kräva av samhället och tvärtom. 

Vad kan ungdomar kräva av samhället?

– De problem som finns i vissa områden med bränder och knarkhandel orsakas av en brist i samhället. Därför behöver samhället stötta ungdomarna. Men även tvärtom, det är en ömsesidighet. 

Hur är ungdomssituationen på Norra Hisingen?

– Göteborg är en segregerad stad, men även i de lugnaste delarna finns problem. Problematiken rör sig runt i alla stadsdelar och Norra Hisingen är inget undantag. 

Vad kan man förvänta sig av mötet?

– Panelen är bara till för att inleda samtalet med deltagarnas olika tankar på att lösa problemet. Sedan hoppas vi på en dialog mellan panelen och publiken. Även ungdomar ska vara med i diskussionen. 

Vad hoppas ni uppnå med samtalet? 

– Vi hoppas att det kan bidra med fakta till allmänheten, så att man inte lockas till att tro på allt som sägs. Sedan hoppas vi också på en ökad dialog och förtroende mellan de styrande och allmänheten. 

Panelsamtalet äger rum onsdag den 30 oktober i Backa Folkets Hus. Ingen föranmälan krävs. 

Faktaruta: Vad är fake news?

Fake news är en spridning av falsk information. Antingen via traditionella nyheter eller via sociala medier. Syftet är ofta att vilseleda i antingen politiskt eller ekonomiskt syfte. 

*Källa: The Guardian

Vi är GBG