Orolig. Att mötesplatsen för vuxna med psykisk ohälsa stänger, orsakar stor oro bland besökarna. Foto: Mostphoto (genrebild)

Mötesplats för psykisk ohälsa stänger

Mötesplatsen för psykisk ohälsa i Lövgärdet stänger om två veckor. Det oroar besökarna som inte vet var de kan få hjälp i fortsättningen. ”Vi ser deras oro, det är frustrerande”, säger personalen.

  • Publicerad 08:25, 14 okt 2019

Mötesplatsen i Lövgärdet riktar sig främst till vuxna personer med psykisk ohälsa. Verksamheten erbjuder möjligheter att skapa social gemenskap, bryta isolering och ge meningsfull sysselsättning.  

Om två veckor är det över.

På grund av den ekonomiska krisen i Angered beslutade stadsdelens politiker redan i somras att mötesplatsen ska läggas som en av flera besparingsåtgärder.

Fritidsgårdarna räddade - för tillfället

Sedan dess har oron varit stor bland deltagare med psykisk ohälsa som har besökt verksamheten i flera år.

– Det är jättejobbigt, jag vet inte vart jag ska ta vägen. När jag hade en kris för några veckor sedan fick jag ingen hjälp på psykiatrin (regionens psykiatriska vård, red. anm.) utan det var mötesplatsen som hjälpte och stöttade mig, säger en av deltagarna som fruktar att stängningen i värsta fall kan leda till självmord för vissa deltagare.

"Frustrerande"

Personalen på mötesplatsen är bekymrade.

– Det är frustrerande. Vi i personalen ser behoven hos våra besökare och det här beskedet är jättetungt för dem, säger Gabriel Malki, stödpedagog på mötesplatsen.

Enligt Embla Sköldare, områdeschef, boende och personligt stöd i Angered, har medarbetarna och enhetschefen hänvisat till andra alternativ för de 25 regelbundna besökarna.

– Det är tråkigt att behöva stänga en verksamhet som fungerar och som är uppskattad av deltagarna. Vi gör vårt allra bästa för att stötta dem i att hitta till andra verksamheter och flera av våra deltagare har redan hittat nya sammanhang för samvaro och aktivitet.  De alternativ som främst erbjudits är Hammarträffen, Aktivitetshuset Nordost samt Gyllenkroken, säger hon.

"Hamnar väl på krogen"

Gabriel Malki är inte övertygad.

– Tyvärr erbjuder de verksamheterna inte samma stöd som våra besökare är vana vid. Många av dem vågar inte heller åka buss eller spårvagn, vilket dessutom kostar 750 kronor i månaden. Det är många faktorer som ingen tänker på. Politikerna tänker kortsiktigt och vinner ingenting på det här.

Han ger exempel på hur en orolig besökare resonerar:

”Jag hamnar väl på krogen, vad annars ska jag göra? ”

– Det är det vi fruktar, att alla super eller sitter hemma ensamma och mår dåligt, säger Gabirel Malik som berättar att personalen planerar en avskedslunch i oktober.

När det gäller medarbetarna på mötesplatsen har de en kompetens som efterfrågas och förvaltningen arbetar för att erbjuda nya tjänster, menar Embla Sköldare.

Larmet: Fritidsgårdarna i Angered långt ifrån skonade

Beskedet: Inga pengar till Axet och Mellansteget

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11