Orolig. Att mötesplatsen för vuxna med psykisk ohälsa stänger, orsakar stor oro bland besökarna. Foto: Mostphoto (genrebild)

Mötesplats för psykisk ohälsa stänger

Mötesplatsen för psykisk ohälsa i Lövgärdet stänger om två veckor. Det oroar besökarna som inte vet var de kan få hjälp i fortsättningen. ”Vi ser deras oro, det är frustrerande”, säger personalen.

  • Publicerad 08:25, 14 okt 2019

Mötesplatsen i Lövgärdet riktar sig främst till vuxna personer med psykisk ohälsa. Verksamheten erbjuder möjligheter att skapa social gemenskap, bryta isolering och ge meningsfull sysselsättning.  

Om två veckor är det över.

På grund av den ekonomiska krisen i Angered beslutade stadsdelens politiker redan i somras att mötesplatsen ska läggas som en av flera besparingsåtgärder.

Fritidsgårdarna räddade - för tillfället

Sedan dess har oron varit stor bland deltagare med psykisk ohälsa som har besökt verksamheten i flera år.

– Det är jättejobbigt, jag vet inte vart jag ska ta vägen. När jag hade en kris för några veckor sedan fick jag ingen hjälp på psykiatrin (regionens psykiatriska vård, red. anm.) utan det var mötesplatsen som hjälpte och stöttade mig, säger en av deltagarna som fruktar att stängningen i värsta fall kan leda till självmord för vissa deltagare.

"Frustrerande"

Personalen på mötesplatsen är bekymrade.

– Det är frustrerande. Vi i personalen ser behoven hos våra besökare och det här beskedet är jättetungt för dem, säger Gabriel Malki, stödpedagog på mötesplatsen.

Enligt Embla Sköldare, områdeschef, boende och personligt stöd i Angered, har medarbetarna och enhetschefen hänvisat till andra alternativ för de 25 regelbundna besökarna.

– Det är tråkigt att behöva stänga en verksamhet som fungerar och som är uppskattad av deltagarna. Vi gör vårt allra bästa för att stötta dem i att hitta till andra verksamheter och flera av våra deltagare har redan hittat nya sammanhang för samvaro och aktivitet.  De alternativ som främst erbjudits är Hammarträffen, Aktivitetshuset Nordost samt Gyllenkroken, säger hon.

"Hamnar väl på krogen"

Gabriel Malki är inte övertygad.

– Tyvärr erbjuder de verksamheterna inte samma stöd som våra besökare är vana vid. Många av dem vågar inte heller åka buss eller spårvagn, vilket dessutom kostar 750 kronor i månaden. Det är många faktorer som ingen tänker på. Politikerna tänker kortsiktigt och vinner ingenting på det här.

Han ger exempel på hur en orolig besökare resonerar:

”Jag hamnar väl på krogen, vad annars ska jag göra? ”

– Det är det vi fruktar, att alla super eller sitter hemma ensamma och mår dåligt, säger Gabirel Malik som berättar att personalen planerar en avskedslunch i oktober.

När det gäller medarbetarna på mötesplatsen har de en kompetens som efterfrågas och förvaltningen arbetar för att erbjuda nya tjänster, menar Embla Sköldare.

Larmet: Fritidsgårdarna i Angered långt ifrån skonade

Beskedet: Inga pengar till Axet och Mellansteget

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57