Mötesplats. Leif Librand, Carl Lamm och Lennart Larsson kommer från olika håll i Göteborg men möts på gymmet i Slottsskogen.

Motionärerna om utförsäljning av gymmen: Går inte att ersätta

På Slottsskogsvallens Idrottscentrum samlas motionärer från hela Göteborg. Här är den sociala samvaron minst lika betydelsefull som träningen.

  • Publicerad 10:00, 3 jan 2022

Vad kostar inte 19 gubbar som måste vårdas på sjukhus?

En fredagsförmiddag i Slottsskogsvallens gym går maskinerna varma. Under dagtid på veckorna är medelåldern hög i träningslokalen. Ett seniorkort kostar 190 kronor i månaden, vilket är betydligt billigare än hos de privata aktörerna.

I månadskortet ingår också fri entré till kommunens alla simhallar.

Men det är inte bara priset som lockar Leif Librand, Carl Lamm och Lennart Larsson till gymmet i Slottsskogen.

– Det här är lika mycket en social inrättning som ett gym, konstaterar Leif Librand, som tränar minst tre gånger i veckan.

Han blir upprörd när han hör talas om politikernas planer att privatisera gymmen. Den chosefria inramningen på kommunens motionsanläggningar lockar en målgrupp som de privata aktörerna inte lyckas nå, menar han.

– Hit kommer framförallt ett äldre klientel som inte känner sig hemma bland tighta kläder och spända rumpor, säger han.

Friskvård i kommunens regi

Ingen av männen GöteborgDirekt träffar på Slottsskogsvallen är emot privatiseringar, rent generellt. Men de tycker att smärtgränsen är nådd i Göteborg.

– Det mesta som säljs ut blir ju faktiskt sämre än det var innan. Så varför privatisera något som fungerar bra, säger Leif Librand.

Att kommunen kan spara 19 miljoner kronor genom att släppa in privata aktörer, är heller inget argument som biter på motionärerna. Lennart Larsson kontrar direkt med en fråga.

– Vad kostar inte 19 gubbar som måste vårdas på sjukhus? Friskvård för äldre ingår i kommunens profil, säger han.

Därför vill Alliansen sälja ut kommunala gymmen