MP ger inte upp hoppet om Valhallabadet

Miljöpartiet tar strid för Valhallabadet. Häromdagen mötte gruppledaren Karin Pleijel besökare och anställda utanför det utdömda badet.

  • Publicerad 05:30, 19 apr 2022

Så länge huset står kvar fysiskt finns det hopp

När politikerna presenterade sitt förslag om en ny multiarena i Göteborg för ett par veckor sedan, hade Miljöpartiet lämnat partiledarsamtalen. Att riva Valhallabadet och Scandinavium är otänkbart för MP.

– Tidigare utredningar har visat att det är fullt möjligt att renovera och bygga ut badet. Det är både billigare och går snabbare, säger Karin Pleijel.

Under påsklovet delade hon ut flygblad utanför entrén på Valhallagatan. Budskapet till lediga göteborgare var helt enkelt: Stoppa rivningen av Valhallabadet.

Men vad kan MP göra åt saken nu?

– Så länge huset står kvar fysiskt finns det hopp. Beroende på hur det går i valet i höst kommer vi göra vad vi kan för att påverka beslutet.

Klart: Valhallabadet och Scandinavium rivs

Eva Bech, som varit anställd på Valhalla i närmare 40 år, slöt upp bakom parollen. Hon älskar det gamla badhuset och den brokiga samling göteborgare som besöker det.

– Det senaste förslaget är ändå bättre än planerna på att placera badet vid Gullbergsvass. Det känns väldigt onödigt att flytta på vattnet till andra änden av stan, säger hon.

Fortsätter lappa och laga

Samtidigt som det finns en politisk överenskommelse mellan Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Demokraterna om att Valhalla ska rivas, har beslutet inte klubbats formellt. Därför fortsätter Higab, som är ägare av huset, att renovera badet i enlighet med den underhållsplan som uppdaterades förra året.

I planen uppskattas kostnaden för att underhålla och uppgradera Valhallabadet till en halv miljard kronor.

– Eftersom det inte finns ett spikat beslut, fortsätter vi underhållsarbetet som om Valhalla ska stå kvar, säger underhållschefen Siman Jasim.

Den nya multiarenan kan tidigast vara klar om tolv år och det dröjer innan Valhallabadet och Scandinavium jämnas med marken. Enligt en preliminär tidsplan ska badet rivas om sju år och Scandinavium först om elva år.

– Fram till det finns ett rivningsbeslut som ska genomföras måste vi underhålla badet. I år har vi utfört åtgärder på ventilationen och konservatorarbete på mosaiken inne i badet. Nu planerar vi för vilka renoveringar som ska genomföras under 2023, säger Siman Jasim.

Älskar Valhalla. Eva Bech har jobbat på Valhalla i närmare 40 år. "De äldsta delarna av badet är fortfarande i gott skick", säger hon. Foto: Lina Isaksson

OS-brons i arkitektur. Valhallabadet från 1956 lockar en halv miljon besökare varje år. Foto: Lina Isaksson

Visste du att?

Valhallabadet har belönats med en OS-medalj i arktektur. Fram till OS i London 1948 ingick även konstnärliga grenar i de olympiska spelen.

1948 belönades arktekten Nils Olsson med ett OS-brons för sina skisser av Valhallabadet.

Badet invigdes 1956 och har närmare 500 000 besökare varje år.

Visa merVisa mindre