MP kräver lösning för korna på Välen

Framtiden för korna på Välen hotas när park- och naturförvaltningen vill dra in på kostnaden för skötseln. Martin Nilsson (MP), 2:e vice ordförande i den politiska nämnden, kritiserar nu förvaltningen för att ha gått för fort fram.

  • Publicerad 06:30, 19 sep 2021

Korna har mer eller mindre blivit husdjur för stora delar av Göteborg.

Efter snart 30 år vill park- och naturförvaltningen inte längre betala för skötseln av de långhåriga highland cattle- korna vintertid.

Jeanette Hansson, naturområdesförvaltare, menar att kostnaderna för skötseln av korna slukar den största delen av förvaltningens budget till underhållet av hela Välens naturreservat.

Istället vill man lägga ansvaret på Västra Frölunda naturvårdsförening som äger korna, något som de menar skulle vara en ekonomisk omöjlighet.

Lokalbefolkningen, som anser att djuren har ett stort värde på Välen, kulturellt såväl som socialt, rasar nu mot förvaltningens förslag.

Martin Nilsson (MP), 2:e vice ordförande i park- och naturnämnden, menar att man behöver vända på alla stenar för att hitta en lösning.

– Miljöpartiet kan aldrig medverka till att de avlivas. Korna har mer eller mindre blivit husdjur för stora delar av Göteborg. Därför har vi nu bett park- och naturförvaltningen att se över avtalet med nuvarande leverantör av skötseln. Det primära är också att få till en dialog med föreningen.

Framtiden hotad för korna på Välen

Politisk enighet

Han menar att förvaltningen gått för fort fram.

– Det har blivit förhastat och föreningen känner en ultimatumkänsla som de uppfattar som väldigt drastisk.

Anna Sara Hansson Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden delar Martin Nilssons åsikt.
Hon menar att förslaget varit ett delegationsärende som nämnden inte haft detaljkunskap kring.

– Vi jobbar för att hitta en bra lösning. Korna och föreningen är viktiga för området.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39