Karin Pleijel. Foto: Miljöpartiet

MP: Vi är besvikna på S

Ann-Sofie Hermansson (S) är förvånad över MP:s agerande att ingå i det nya rödgrönrosa blocket. Karin Pleijel (MP) säger att det är Socialdemokraternas brist på ledarskap som tvingat dem agera.

  • Publicerad 14:10, 6 nov 2018

Karin Pleijel (MP) är tydlig med att det nya rödgrönrosa samarbetet bygger på ett missnöjde. Ett missnöje över Socialdemokraternas agerande, eller kanske snarare brist på agerande efter valet.

Läs också: Nytt rödgrönrosa block – fimpar S

– Vi är besvikna på det bristande ledarskap som S visat för att hitta en lösning som leder till samarbete i Göteborg. Nu sätter vi press på S att rösta på vår budget. Vi tror att de väljare som har lagt sin röst på Socialdemokraterna hellre ser vår budet än en alliansbudget, säger Karin Pleijel (MP).

Om den rödgrönrosa budget går igenom ligger nu i händerna på Socialdemokraterna. Om budgeten får stöd blir det sannolikt den budet som går igenom. Om S inte ger den stöd hamnar de rödgrönrosa i opposition.

– Man kan säga att vi vädjar till deras väljare snarare än deras ledare, för att de ska sätta tryck, säger Karin Pleijel.

Läs också: ”Soffan”: Jag har alltid sagt att rödgrönrosa inte räcker

Ann-Sofie Hermansson säger att hon är förvånad över att ni i MP nu ”ställer sig i vänsterhörnet”. Hur ser du på det?

– Vi har försökt hitta den bästa lösningen där vi gärna ingår i någon typ av styre. Ett styre med MP och Alliansen är en väldigt svag minoritet, betydligt svagare än ett rödgrönrosa samarbete. Vi har aviserat S om det här samarbetet också och bjudit in dem. Men de har valt att avböja.

Utesluter ni i MP ett blocköverskridande samarbete nu?

– De alternativ vi har sett skulle vara S, MP och L i en slags kärna. Men S har inte tagit initiativ till något sådant. L och MP tog ett sådant initiativ och hade sondering som S valde att avbryta. Man kan säga att de blocksamarbeten där vi kan ingå också innefattar S. Men S har inte visat något sådant intresse. När S har pratat om blocköverskridande samarbete har det handlat om S och Alliansen, utan MP.

Vad tror du om Socialdemokraternas chanser till blocköverskridande samarbete utan er?

– Med tanke på att M blev så pass sargade i valet så ser jag de som uteslutet att de skulle vilja styra tillsammans med S, som är ärkefienden.

När tror du vi kommer veta hur Göteborg ska styras de närmaste fyra åren?

– Jag tror det kommer stå klart innan budgetfullmäktige den 22 november, säger säger Karin Pleijel.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG