MP vill satsa mot psykisk ohälsa i skolan

20 miljoner för att få bukt med den psykiska ohälsan i skolan. Det vill Miljöpartiet satsa om de ingår i en styrande konstellation efter valet. – Vi måste ta krafttag för ohälsan ökar dramatiskt, säger skolkommunalråd Karin Pleijel (MP).

  • Publicerad 12:07, 14 maj 2018

Miljöpartiet motiverar valet att göra elevhälsan till en valfråga med att flera undersökningar visar att ohälsan ökar markant. Bland annat hänvisar man till att Folkhälsomyndigheten visat att psykiska besvär mer än fördubblat bland 13-15-åringar de senaste tre decennierna. Den visar också att fler flickor än pojkar mår dåligt.

– Skolan är en arena där eleverna spenderar mycket tid. Den verkar också orsaka mycket av den här ohälsan. Vi behöver identifiera vad skolan kan göra för att ungdomarna ska må bättre, säger Karin Pleijel.

Konkret vill partiet satsa 20 miljoner kronor om man fortsatt sitter vid makten efter valet. Pengarna skulle enligt Miljöpartiet räcka till ett 40-tal tjänster.

– Vi vill se insatser från personal som kompletterar lärarkompetensen. Det kan handla om socionomer, logopeder eller skolsköterskor. Det handlar också om att elevhälsotänket ska genomsyra hela skolan, inte bara när man går till skolsyster.

I ett första skede tänker sig Miljöpartiet att tio Göteborgsskolor ska agera piloter. Dels från socioekonomiskt starka skolor, dels från utsatta.

– Man behöver jobba på olika sätt och där skulle pilotskolorna visa vägen. Vi har ett antal så kallade högindexskolor i nordost där utsattheten är hög. Vi hoppas att några av dem vill vara del av detta, säger Karin Pleijel.

Ni besökte Lövgärdesskolan idag. Skulle de vara en intressant pilotskola?

– Ja, de är en av de skolor som har högst index. De är en intressant skola som jobbar med elevhälsan på ett lite annorlunda och spännande sätt. Men viktigast är att få med skolor som själva vill vara pilot.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG