MP vill satsa på feriejobb i Göteborg

De politiska partierna i Göteborg har börjat presentera sina budgetar inför det kommande valåret. MP avslöjade i veckan att de vill lägga 20 miljoner på sommarjobb i Göteborg.

  • Publicerad 13:15, 30 okt 2021

Karin Pleijel, gruppledare för Miljöpartiet i Göteborg.

I nästa vecka presenterar det röd-grön-rosa blocket sin skuggbudget som svar på Alliansens som kom för drygt tre veckor sedan.

Men redan nu avslöjar Miljöpartiet att de särskilt vill satsa på att ge jobb åt Göteborgs unga.

Med ett anslag på 20 miljoner vill de öka antalet feriejobb i Göteborg med 2 000 utöver de cirka 4 000 som fanns i somras.

– Vi vet ju att i några av våra särskilt utsatt områden finns det personer som kan locka in våra unga i kriminalitet, därför är det viktigt att samhället kan erbjuda något annat, säger Karin Pleijel, gruppledare för Miljöpartiet Göteborg.

Feriejobben som de 20 miljonerna ska frambringa riktar sig enbart till elever i Göteborgs Stads grund- och gymnasieskolor. Vilken typ av jobb som Karin Pleijel tänker sig kan variera stort menar hon.

– Det finns en otroligt stor bredd på feriejobben precis som det finns väldigt många olika individer. Några av jobben finns inom förskola, äldreomsorg, funktionshinder och skötsel av grönområden. Jag besökte själv ett intressant sommarjobb där unga fick vara med och designa en park i Hammarkullen. Det var kul att se hur Göteborgs unga kunde få vara med och påverka sin stad.

Att fixa fram sommarjobb åt ungdomar, är det något som kommunen ska ägna sig åt? Är inte det något man borde ställa krav på näringslivet att göra?

– De privata verksamheterna är en precis lika viktig del i detta som kommunen.

Finns det något som visar att sommarjobb från staden faktiskt leder till framtida jobb för unga?

– Det är klart att det kan vara svårt att exakt leda i bivis att det här leder till att färre hamnar utanför men det är viktigt att se unga som den resurs de är för samhällsutvecklingen och det här är ett sätt att göra det, säger Karin Pleijel.