Värmeböljan. Förhöjd risk för skogsbränder väntas till helgen. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

MSB:s varning: Förhöjd brandrisk till helgen

I flera kommuner råder det redan risk för skogsbrand och Göteborg är en av dem. Till helgen väntas temperaturer på upp mot 30 grader. Nu varnar MSB för förhöjd brandrisk på flera håll i landet.

  • Publicerad 13:44, 24 jul 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Enligt SMHI råder det för närvarande risk för skogsbrand i Göteborg och kranskommunerna. Till helgen väntas temperaturen skjuta i höjden och nå upp mot 30 grader vilket har fått Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att varna för att brandrisken kan komma att höjas i landet.

– Vi mäter dagligen antändning- och spridningsrisk och risken för skogsbrand har varit extra hög i framförallt norra Sverige men på grund av värmen som väntas i helgen se vi att risken ökar i stort sett hela landet, säger Britta Ramberg på MSB.

Flera bilbränder i Västsverige i natt

MSB har nationella förstärkningsresurser för att kunna understödja räddningstjänst i händelse av skogsbrand och sedan i fjol har de avtal med flera helikoptrar som med kort varsel ska kunna rycka ut.

– Tidigare har vi haft sex helikoptrar satta på extra högberedskap vilket innebär att de ska kunna vara i luften inom 90 minuter. Nu till helgen har vi utökat de till åtta helikoptrar, säger Britta Ramberg.

Men hon poängterar att prognosen snabbt kan förändra sig både till det bättre och sämre. En rejäl regnskur skulle för stunden kunna förbättra situationen.

– På kortsikt kan regn hjälpa, samtidigt som temperaturer på omkring 30 grader och sol ger motsatt effekt. För att vi ska se långsiktiga effekter krävs det ett längre, mer ihållande regn.

Polisens varning: Falsk polis ringer upp äldre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Trion som sprängdes men ändå håller ihop

Konflikten med releasefest på fredag Tre medlemmar som bor på tre olika håll. Inga problem för vistrion Konflikten som antar utmaningen. Så följs en singel av en till plus en EP av den produktiva trion.tisdag 21/1 10:30

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57