Vem är han? Munskydd har blivit naturligt, vilket utnyttjas av kriminella. Den här mannen placerar en bomb på Hagaklinikens toalett. Foto: Efterlyst/Viaplay/Polisen

"Har blivit ett naturligt sätt att undvika oss"

Att bära munskydd har blivit ett sätt att undkomma polisen. Kriminella utnyttjar möjligheten att maskera sig överallt. Polisen har fått svårare att identifiera gärningsmän på övervakningsfilmer och utifrån signalement.

  • Publicerad 05:30, 22 feb 2021

Polischef. Erik Nord. Foto: Polisen

Hade han inte haft munskydd hade han varit identifierad vid det här laget

Många har sett övervakningsfilmen på mannen som placerar en bomb på Hagakliniken i Göteborg i november förra året. Gärningsmannen släntrar in genom dörrarna med ansiktet täckt av ett vitt munskydd, Han tar för sig av vårdcentralens handsprit och gnider lugnt in sina händer framför kameran.

– Hade han inte haft munskydd hade han varit identifierad vid det här laget, säger polischefen Erik Nord.

Vid en spårvagnshållplats i Gamlestaden blir en man i 30-årsåldern bestulen på sin halskedja. Han anar inte oråd när gärningsmannen kommer fram och ber om en cigarett. Efter brottet har offret svårt att lämna ett signalement eftersom tjuvens ansikte var täckt av munskydd.

– Att bära munskydd har blivit ett naturligt sätt att undvika oss. Vårt identifieringsarbete har blivit mycket svårare, säger Robin Hansson, på lokalpolisområde Nordost.

Maskeringsförbud

Flera poliser GöteborgDirekt har pratat med uppger samma sak. Kriminella personer utnyttjar rekommendationen om munskydd för att dölja sig för polisen. Ibland trär de till och med på sig skydden i samma stund som polisen närmar sig.

– Om någon dessutom har mössa eller luva på sig finns inte så mycket kvar att identifiera, säger Dan Windt på Frölundapolisen.

Sedan 2005 råder maskeringsförbud i Sverige, vilket betyder att det inte är tillåtet att täcka ansiktet. Lagen gäller i första hand vid deltagande i större demonstrationer eller folksamlingar. Under pandemin har förbudet blivit verkningslöst – framförallt för att människor inte tillåts att samlas.

– Men om det skulle ske ett upplopp, som till exempel skedde under BLM-demonstrationen, kan vi inte bötfälla personer som maskerar sig, säger polischefen Erik Nord.

Ingen reagerar

Brott mot maskeringsförbudet ger normalt sett böter eller fängelse i max sex månader. Men på grund av pandemin har lagen satts ur spel. Ingen höjer längre på ögonbrynen vid åsynen av en person med täckt ansikte. Snarare tvärtom.

– I vanliga fall får vi rätt många samtal från folk som uppger att de har sett maskerade personer på plats. Det får vi inte nu, säger Daniel Neck, på lokalpolisområde Hisingen.

För ett par dagar sedan gick Västra Götalandsregionen ut med rekommendationer om att passagerare bör bära munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt.

– Normalt sett brukar vi kunna spåra gärningsmännens agerande bakåt i tiden genom att titta på spårvagnarnas övervakningskameror. Men nu behöver ju ingen ta av sig masken, vilket försvårar identifieringen, säger Hisingspolisen Daniel Neck.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00