Vem är han? Munskydd har blivit naturligt, vilket utnyttjas av kriminella. Den här mannen placerar en bomb på Hagaklinikens toalett. Foto: Efterlyst/Viaplay/Polisen

"Har blivit ett naturligt sätt att undvika oss"

Att bära munskydd har blivit ett sätt att undkomma polisen. Kriminella utnyttjar möjligheten att maskera sig överallt. Polisen har fått svårare att identifiera gärningsmän på övervakningsfilmer och utifrån signalement.

  • Publicerad 05:30, 22 feb 2021

Polischef. Erik Nord. Foto: Polisen

Hade han inte haft munskydd hade han varit identifierad vid det här laget

Många har sett övervakningsfilmen på mannen som placerar en bomb på Hagakliniken i Göteborg i november förra året. Gärningsmannen släntrar in genom dörrarna med ansiktet täckt av ett vitt munskydd, Han tar för sig av vårdcentralens handsprit och gnider lugnt in sina händer framför kameran.

– Hade han inte haft munskydd hade han varit identifierad vid det här laget, säger polischefen Erik Nord.

Vid en spårvagnshållplats i Gamlestaden blir en man i 30-årsåldern bestulen på sin halskedja. Han anar inte oråd när gärningsmannen kommer fram och ber om en cigarett. Efter brottet har offret svårt att lämna ett signalement eftersom tjuvens ansikte var täckt av munskydd.

– Att bära munskydd har blivit ett naturligt sätt att undvika oss. Vårt identifieringsarbete har blivit mycket svårare, säger Robin Hansson, på lokalpolisområde Nordost.

Maskeringsförbud

Flera poliser GöteborgDirekt har pratat med uppger samma sak. Kriminella personer utnyttjar rekommendationen om munskydd för att dölja sig för polisen. Ibland trär de till och med på sig skydden i samma stund som polisen närmar sig.

– Om någon dessutom har mössa eller luva på sig finns inte så mycket kvar att identifiera, säger Dan Windt på Frölundapolisen.

Sedan 2005 råder maskeringsförbud i Sverige, vilket betyder att det inte är tillåtet att täcka ansiktet. Lagen gäller i första hand vid deltagande i större demonstrationer eller folksamlingar. Under pandemin har förbudet blivit verkningslöst – framförallt för att människor inte tillåts att samlas.

– Men om det skulle ske ett upplopp, som till exempel skedde under BLM-demonstrationen, kan vi inte bötfälla personer som maskerar sig, säger polischefen Erik Nord.

Ingen reagerar

Brott mot maskeringsförbudet ger normalt sett böter eller fängelse i max sex månader. Men på grund av pandemin har lagen satts ur spel. Ingen höjer längre på ögonbrynen vid åsynen av en person med täckt ansikte. Snarare tvärtom.

– I vanliga fall får vi rätt många samtal från folk som uppger att de har sett maskerade personer på plats. Det får vi inte nu, säger Daniel Neck, på lokalpolisområde Hisingen.

För ett par dagar sedan gick Västra Götalandsregionen ut med rekommendationer om att passagerare bör bära munskydd i kollektivtrafiken dygnet runt.

– Normalt sett brukar vi kunna spåra gärningsmännens agerande bakåt i tiden genom att titta på spårvagnarnas övervakningskameror. Men nu behöver ju ingen ta av sig masken, vilket försvårar identifieringen, säger Hisingspolisen Daniel Neck.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00