Vill berätta. För Kristina Issa är musiken viktig där hon vill ge ett berättande som berör. Foto: Kai Martin

Musiken som röst för berättande som berör

Med "Arabic spring" upptäckte hon musikens berörande berättarkraft. Nu fortsätter hon utforskandet av musikens sprängverkan med "Queen Zenobia". På tisdag bjuder Kristina Issa på ett smakprov av den nya musikföreställningen.

  • Publicerad 16:00, 3 dec 2017

Att träffa Kristina Issa är att få ett liv berättat på en intensiv timme. Ett flöde av känslor hämtat från verkligheten, från erfarenheter och från drömmar och ambitioner.

För Kristina Issa, 24, är musiken så mycket mer. Med en sjukdom som nära tog hennes liv i 13-årsåldern. Med ett krig i hennes hemland som fick henne tyst i sena tonåren. Till en dag...

– Jag gick igenom Nordstan till Arkaden och jag tänkte "Jag kommer inte ihåg. Vad är det som händer? Jag som läst så mycket". Jag började gråta och tänkte att jag måste göra någonting.

Så Kristina Issa gjorde 2014 precis tvärt emot det hon tänkte då kriget bröt ut då hon var 17 år.

– Jag tänkte att jag aldrig skulle skriva om det. Jag hade varit där året innan och det var svårt att förstå. Jag ville inte ens lyssna på nyheterna, förklarar hon.

Men det blev musikföreställningen "Arabic spring" som spelat sig genom Sverige och ner genom kontinenten för att berätta, för att ge hopp.

– Då förstod jag musikens kraft, förklarar hon.

Hon kommer i all hast från Stadsteatern till kaféet där vi stämt träff. Hon har precis avslutat sejouren som Ulrika teaterns uppsättning av "Utvandrarna" och står nu redo för Carina M Johanssons uppsättning av sin egen "De ensligas allé" med Bob Dylans musik, där hon är arrangör och en av musikerna.

– Vi har börjat repa musiken. Det är spännande att jobba med Dylans musik som många har åsikter om, säger hon.

Men först en presentation av nästa musikföreställningen. Den om den syrianska drottningen Zenobia, som 267 blev en maktfaktor mot Romarriket.

– Jag har ett stort intresse för historia och ville göra något om kvinnor och kvinnors krig. Hur var det att vara ensam kvinna på tronen…? funderar Kristina Issa.

– Krig är inte vackert, vare sig för män eller kvinnor. Zenobia var en krigare och ett offer, som också blev maktfullkomlig.

På Folk, tisdag den 5 december, står hon på scenen med sitt band inför en provpublik med utdrag ur "Queen Zenobia".

­ Det ska bli spännande och ett test om "vad är jag, vad gör jag?", säger hon.

Kristina Issa

Är: 24 år, med rötterna i Syrien, uppvuxen i Katrineholm. Nu verksam i Göteborg.

Yrke: Musiker, låterskrivare, arrangör, skådespelare.

Aktuell: Nyss avslutat engagemang som Ulrika i "Utvandrarna" på Göteborgs stadsteater. Presenterar musikföreställningen "Queen Zenoba" på Folk, Järntorget 5/12.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG