Samarbetar. Med folkrockarna DSH5 har Mats Westling hittat inspiration. Foto: Kai Martin

Musiksamarbete som inspirerar för framtiden

De hittade varandra på en festival för tre år sedan. Nu utvecklar göteborgaren Mats Westling sitt samarbete med folkrockarna DSH5 från Örebro. I kväll spelar de på Pustervik.

  • Publicerad 12:27, 30 mar 2019

Mats Westling har nogsamt utvecklat sin karriär i symbios med sin alltmer växande publik sedan albumet "13 rätt" 2005. Svensk berättande vispop med klatschiga melodier.

Nu utvecklar han sin musik och det med Örebrobandet DSH5:s folkrock.

– Jag träffade och spelade med dem på en festival i Örebro för tre år sedan. Bandet var husband och vi fick snabbt en bra känsla för varandra och har spelat ihop flera gånger sedan dess, berättar Mats Westling.

– De har en skön inställning och deras sättning med mandolin och ibland ståbas gör något med min musik.

Ikväll, 30 mars, spelar han med DSH5 på Pustervik i Matsalen. En scen som Mats Westling uppskattar.

– Jag älskar den lokalen och hellre fullt där än halvfullt i konsertlokalen. Det finns en bra feeling i väggarna, säger han.

Är det läger att utveckla samarbetet DSH5?

– Det är inget planerat, men samtidigt blir det annorlunda rent musikaliskt då jag spelar med dem. Det är som min musik hamnar i en annan påse, säger han och utvecklar:

– Det kan mycket väl hända att vi spelar in tillsammans. Eller åtminstone med den instrumenteringen, som drar åt mer det akustiska med lite REM-känsla. Det ger inspiration till nya låtar. Men jag är inte där än. Jag har lite låtar, men har inte hittat enheten än.

Så nu en helaftonskväll, som Mats Westling inte vet var den slutar.

– Det fanns en period när jag ville gå av scen för att dricka öl. Nu är det tvärt om, jag vet aldrig hur länge jag spelar.

Han bokar just nu för sommaren och, ja, han återvänder som arrangör för utomhusspelningarna nere vid Kronhuset.

– Ja, det är klart och vi kommer utveckla det en del. I år blir det bara Göteborgsartister. Bland annat är Paulo Mendonca med band och Peter Simson klara.

Dessutom odlar Mats Westling en annan gren av sitt artistskap. Nämligen konsert och storytelling.

– Jag varvar min musik med berättelser ur mitt liv om det som har gjort att jag har blivit den jag är. Det är otroligt givande och jag lär verkligen känna publiken – och den mig. Det blir väldigt uppriktigt, nära och ärligt.

Mats Westling

Är: 56 år, låtskrivare och sångare som 2005 debuterade med låtar på svenska och albumet "13 rätt". Bor i Haga med frun Madeleine. Har två bonusbarn och bonusbarnbarn.

Aktuell: Kom hösten 2017 med senaste albumet "Maneter och poesi". Spelar på Pustervik ikväll, lördag 30 mars, tillsammans med folkrockbandet DSH5.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG