Göteborgs moské. Foto: Privat

Muslimer förbereder sig för annorlunda Ramadan

För första gången någonsin har Göteborgs moské numera ingen fredagsbön. "Känslomässigt är vi jätteledsna", säger moskéns ordförande.

  • Publicerad 13:00, 4 apr 2020

Göteborgs moské började med att stänga ned den välbesökta fredagsbönen. Men sedan några veckor tillbaka är allt stängt.

– Vi upptäckte att det inte fungerade. Folk kom ändå. Det var inte heller möjligt rent praktiskt att städa efter varje bön. Då tog styrelsen beslut om att stänga helt och hållet, säger Kalsoom Kaleem, ordförande vid Göteborgs moské.

Hur känns det att behöva stänga?

– Känslomässigt är vi jätteledsna. Vi saknar gemenskapen och bönen tillsammans. Fredagsbönen är höjdpunkten på veckan, säger Kalsoom Kaleem.

Hon berättar att situationen i hela världen är helt unik.

– Vi följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men vi har även stöd i religionen när vi stänger. Ända sedan profettiden är det okej att stänga om det finns sjukdomsspridning eller att till exempel vädret sätter stopp. Då kan man be hemma, säger Kalsoom Kaleem.

Göteborgs moské har tidigare haft livesändningar på Facebook. Men sedan en tid tillbaka gör man inte det heller.

– Det har funnits diskussioner med olika alternativ men vi har inte kommit så långt. Imamerna måste också finnas till hands vid begravningar. Vi vill begrava så fort som möjligt, säger Kalsoom Kaleem.

Församlingen håller kontakten via telefon och olika digitala nätverk och medlemmarna uppmanas att hjälpa de som är i behov av stöd och hjälp.

– Det gäller inte bara muslimer och församlingsmedlemmar utan alla i samhället. Vi måste hjälpa varandra, säger Kalsoom Kaleem.

Kan den här krisen föra samhället närmare varandra?

– Vi tänker inte på det sättet. Det är en prövning från gud. En prövning är en prövning. Enligt Islam handlar det inte om att vi ska lära oss någonting. Vi ber för världen och om att gud ska ta hand om alla människor och förlåta oss och ta bort prövningen.

Ramadan närmar sig – hur tänker ni framåt?

– Det är en diskussion som pågår. Vissa har redan nu gemensamma böner utomhus i mindre grupper med två meter emellan. Vi har inget utegångsförbud eller lock down än. Det finns olika lösningar. Men vi får återkomma till det, det är några veckor kvar, säger Kalsoom Kaleem.

Ramadan 2020

I år börjar Ramadan den 23 april och slutar 23 maj.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11