Markerar. Sakib Kenjar som både är ordförande i Islamiska Bosniakiska Församlingen och representerar församlingen i Muslimska samverkansgruppen i Göteborg tycker att det är viktigt att markera mot islamofobi. Foto: Lovisa Hansson

Muslimer går samman efter SD-uttalandet

Förra veckan valde Muslimska Samverkansgruppen i Göteborg att gemensamt kritisera Sverigedemokraten Richard Jomshofs uttalande om att "islam är en avskyvärd ideologi och religion". "Det är viktigt att vi markerar att det inte är okej" säger Sakib Kenjar.

  • Publicerad 05:30, 25 mar 2021

Vi har fått reaktioner från medlemmar som är glada att vi nu har sagt ifrån och markerat vår ståndpunkt.

Sakib Kenjar. Foto: Lovisa Hansson

Det var under SVT-programmet "Sverige möts", som sändes 9 mars, som riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD) uttalade sig på ett sätt som har skapat debatt. Uttalandet handlade om att han anser att islam är en "avskyvärd ideologi och religion".

Förra veckan gick Muslimska Samverkansgruppen i Göteborg ut med ett gemensamt uttalande. Tillsammans tog de starkt avstånd från alla former av hat och förakt. "Denna typ av retorik kan förankra en oroväckande människosyn bland medborgare och leda till motsättningar människor emellan i samhället", skriver man.

"Viktigt att vi visar att det inte är okej"

En gemensam grupp som samlar muslimer i Göteborg är något som det funnits ett behov av länge. Det menar Sakib Kenjar som är en av medlemmarna i gruppen.

Fogelklou (SD): "Feltolkat"

– Islamofobi och andra hatiska kommentarer och händelser drabbar oss alla. Därför är det viktigt att vi tillsammans står upp mot det och visar att det inte är okej, säger han.

Sakib är även ordförande i Islamiska Bosniakiska Församlingen, som har en lokal i Bellevue. Församlingen är en av de totalt 14 trossamfund och föreningar som representeras i samverkansgruppen.

– Det finns olikheter mellan oss men vi fokuserar på det som vi har gemensamt.

"Bättre att skynda långsamt"

Gruppen startades som en reaktion på Koranbränningar i Malmö i somras. Uttalandet mot SD-politikern Richard Jomshofs syn på islam och muslimer är ett av de första gemensamma.

– Vi är fortfarande en relativt ny grupp och strukturen måste växa fram organiskt. Det är bättre att skynda långsamt, än att vi kraschar, säger Sakib och fortsätter:

– Men vi har fått reaktioner från medlemmar som är glada att vi nu har sagt ifrån och markerat vår ståndpunkt.

Väntar svar från politiker

Förutom att lägga ut det gemensamma uttalandet på sociala medier så har gruppen skickat det till alla politiker som sitter i Göteborgs kommunfullmäktige.

– Vi gör det för att vi vill skapa relationer lokalt och att politikerna ska veta om att vi finns. Men det handlar inte om att vi ska ställa krav utan att erbjuda de vi kan hjälpa till med, säger Sakib Kenjar.