Mödravården sparar. Barnmorskemottagningarna i Askim och Majorna stänger. Foto: Mostphotos

MVC stänger i Askim och Majorna

Barnmorskemottagningarna i Askim och Majorna läggs ner medan mödravården i Torslanda blir kvar. Det beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden i somras efter att coronapandemin redan lett till tillfälliga sammanslagningar.

  • Publicerad 10:42, 3 sep 2020

Samtidigt blir det mer robusta enheter som inte blir så sårbara, liksom vi sett nu under pandemin.

För att möta minskade intäkter för Göteborgs mödravård föreslogs redan i början av året att samlokalisera stadens barnmorskemottagningar.

Mödravårdscentraler riskerar att försvinna

Till följd av coronapandemin tvingades man redan under våren att genomföra sammanslagningar då mindre mottagningar fick svårt att upprätthålla verksamheten.

I somras beslutade Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd att mödravården i Askim nu fortsättningsvis ska samlokaliseras med Frölunda torgs och Majornas mottagning med Linnéstadens. Torslanda blir däremot kvar med hänvisning till resvägen.

– Genom att samlokalisera till större enheter kan vi ha mer personal på plats och även längre öppettider, säger Susanne Samuelsson, områdeschef barnmorskemottagningar och gynekologi.

Mindre sårbara

Hon menar att det kan få negativa effekter för den som bor eller arbetar nära en av barnmorskemottagningarna som läggs ner.

– Samtidigt blir det mer robusta enheter som inte blir så sårbara, liksom vi sett nu under pandemin.

Totalt berörs cirka 250 gravida om året i Askim och motsvarande 400 i Majorna.

Vi är GBG

    Vi är GBG