Alger. Stora sjok av alger drog in mot Kusten i Billdal. Henrik Pavia, professor i marin biologi menar att det är ett problem vi måste få bukt med. Foto: Elisabeth Källqvist/ Göteborgs Universitet

Mystiskt brunt slam breder sig i badvikarna

Stora sjok av alger har dykt upp längs västkusten och flera badsugna har blivit besvikna då deras favoritbad förvandlats till en brun sörja. Marinbiologen Henrik Pavia reder ut mysteriet.

  • Publicerad 08:43, 30 maj 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Majvädret bjöd Göteborg på en värmechock och sällan har nog så många tagit premiärdoppet så tidigt. Men den kraftiga värmen har också gjort att flera vikar och kuststräckor, bland annat i södra Göteborg, fullständigt slammat igen av alger.

– Det här är tydliga signaler på att vi fortfarande har ett problem med övergödning av vattnet på västkusten, säger Henrik Pavia, proffessor i marin biologi på Göteborgs Universitet.

Algsjoken som man kan se i vikarna ned åt Askim och Billdal består, enligt Henrik, av två sorters alger som blandat sig, Kiselalger och Brunalger.

– De är inte giftiga, varken för människor eller djur, så det är inte farligt att bada med dem men kanske inte så trevligt, säger Henrik Pavia.

Läs även: Därför vill de lära oss att äta tång

Det här är ett fenomen som kommer av att det är väldigt mycket näring i vattnet. I länder som exempelvis Italien har man stora problem med den här typen av algsjok som gör tidigare turiststränder ogästvänliga. Men den som längtar efter ett dopp i sin favoritvik kan vara lugn för Henrik försäkrar att de här algerna kommer att försvinna med tiden.

– Näringsnivån i vattnet går ned ju längre in i sommaren vi kommer vilket kommer göra att de försvinner och få vi lite kraftigare vindar kan det också göra att algerna löser upp sig.

Men trots att det är ett övergående problem för de badsugna så består problematiken för havet på lång sikt.

– Till slut sjunker algerna till botten där de ska brytas ned vilket kan leda till att vi får syre fria bottnar vilket påverkar havet negativt, säger Henrik Pavia.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Dagens namn – 17 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!onsdag 17/10 10:30

Annika Andersson gör musikaldebut i "Emil i Lönneberga"

Nyheter Komikerstjärna spelar mot sin son. Hon har dragit ned skrattsalvor och kallas för Sveriges roligaste kvinna. Nu tar Annika Andersson nästa steg – in i musikalvärlden och i barnteatern – som Emils mamma. – Hon frågade mig om jag hade...tisdag 16/10 17:48

Anmälde S-topp – utreds själv för grundlagsbrott

Nyheter Munch (D) anmälde Khan (S) för förtal. Henrik Munck, politisk vilde i trafiknämnden, anklagade ordföranden i nämnden, Shahbaz Kahn för förtalsbrott. Nu har Justitiekanslern beslutat att inte inleda en förundersökning. Däremot utreds Munck...tisdag 16/10 15:57

Succén: Göteborgarna tog matlådan till kalaset

Nyheter Kulturkalaset mer hållbara än någonsin. Kulturkalaset lyckades minska avfallet rejält i år. Nu fortsätter hållbarhetsarbetet på flera håll i staden.tisdag 16/10 12:03

Dagens namn – 16 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!tisdag 16/10 10:30

Nya vaccinet inför influensasäsongen – ger bredare skydd

Nyheter ”Med det här vaccinet hade vi haft färre inläggningar förra året” I år använder Västra Götalandsregionen ett vaccin som skyddar mot fyra virusstammar i stället för tre. – Med det här vaccinet hade vi haft färre inläggningar på sjukhus förra året, säger...tisdag 16/10 9:01

Improvisationsfestivalen som utmanar röst och rörelse

Nyheter Varia lockar deltagare från hela världen Hallå där...måndag 15/10 11:45

Dagens namn – 15 oktober

Nyheter FILM Glöm inte att gratulera dina nära och kära på namnsdagen!måndag 15/10 10:30

Fortsatt tågstrul mellan Göteborg och Stockholm

Nyheter Trafikverket varslar om förseningar under veckan Det är fortsatt stora störningar i tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm efter den brand som bröt ut i ett ställverk i närheten av Skövde i i söndags.måndag 15/10 9:02

Vi är GBG

    Vi är GBG