Nakenbad. Förra sommaren införde det populära nakenbadet på Saltholmen en begränsning av antalet besökare. Då släpptes enbart de som var medlemmar i föreningen Kallbadhusets vänner in genom entrén. Foto: Mostphotos

Nakenbadet stoppar spontanbad

Nu närmar sig badsäsongen för solbadarna på Saltholmen. I nuläget ser det som att nakenbadet stängs för tillfälliga besökare, även i år.

  • Publicerad 05:30, 12 maj 2021

Vissa dagar när det är fullt, kan vi även tvingas att neka våra medlemmar

Trots att smittspridningen är på väg ner, håller Folkhälsomyndigheten fast vid sina allmänna råd. Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minska trängsel.

Förra sommaren införde det populära nakenbadet på Saltholmen en begränsning av antalet besökare. Då släpptes enbart de som var medlemmar i föreningen Kallbadhusets vänner in genom entrén. Tillfälliga besökare välkomnades efter klockan tre på eftermiddagen – i mån av plats.

– Just nu har vi öppet för alla. Men om restriktionerna är kvar när sommaren kommer med strålande sol kommer vi att behöva ha samma begränsningar i år, säger Lena Stålby, som är ordförande i föreningen.

I första hand är det nakenbadet på damsidan som har störst tryck. Därför har badet satt en gräns på 250–300 besökare under pandemin. Alla gäster uppmanas att sprida ut sig på badet och hålla avstånd.

Populär förening

Samtidigt är föreningen väldigt populär och lockar nya medlemmar varje år. I dagsläget har Kallbadhusets vänner över 1200 medlemmar. Alla som ansöker beviljas medlemskap, däremot finns det inga garantier för plats.

–  Kvarstår restriktionerna kan vi tvingas neka även medlemmar att komma in på damsidan. Allt beror på väder och vind , säger Lena Stålby.

Alla besökare uppmanas att respektera att badet är ett nakenbad. Det är inte tillåtet att bära badkläder på området.

Kan ni verkligen bestämma vad folk ska ha på sig?

– Vi har våra stadgar och regler som andra ideella föreningar. Det står inskrivet i dem att det är ett nakenbad. Känner man sig inte bekväm med nakenbad så bör man inte besöka oss, säger Lena Stålby.

Nakenbad stängs för daggäster

Främja sund nakenbadkultur

Saltholmens kallbadhus har funnits sen 1908 och drivs sedan 1976 av den ideella föreningen Kallbadhusets vänner Saltholmen.

På badet finns en avdelning för damer och en för herrar. Mellan dem finns ett mindre område för gemensamma bad för alla besökare oavsett könsidentitet och uttryck.

Mitt på området finns en byggnad med toaletter samt bastu med omklädningsrum och duschar

Föreningens främsta syfte sen 1908 är att främja en sund nakenbadskultur.

Källa: Saltholmenskallbadhus.se

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00