SLÄKTINGAR. Lisbet Rodin uppmanar alla att prata med sina gamla släktingar innan deras historier glöms bort. Foto: Privat och Mostphots

När du inte får träffa släktingarna – hitta nya

När du varvat Netflix och pusslets alla bitar ligger på rätt plats kommer här ett tips i den isolerade pandemin: släktforskning.

  • Publicerad 05:30, 18 dec 2020

Släkten har aldrig varit mer populär än nu. När coronapandemin sätter stopp för stora släktkalas och julmiddagar kan du i stället passa på att djupdyka i din och släktens gemensamma historia.

– Trots inställda evenemang och mässor har vi fortfarande tillflöde av medlemmar. I stället för att ställa in försöker vi ställa om. Nyligen genomfördes en stor digital släktforskningskofenrens för första gången, säger Lisbet Rodin, ordförande Göteborgsregionens släktforskare.

Innan hon själv fastnade i forskandet var hon inte alls intresserad av sin egen släkt.

– Min mamma pratade så mycket om släkten. Jag var så trött på dem. Mamma släktforskade inte med det var mycket släktprat, säger Lisbet Rodin.

Men på Bokmässan för 15 år sedan hittade hon och sambon in i Riksarkivets monter.

– Gubben var inne före mig och beställde ett program. Men det var jag som fastnade mest. Nu är jag som en fluga som sitter på ett sådant där flugfångarband. Jag kommer inte loss, säger Lisbet Rodin.

Har du någon favorit bland dina gamla släktingar?

– Jag tycker så mycket är spännande. För mig är det en form av andlighet. Det är klart det är spännande när man hittar någon som adlades, men jag tycker det är minst lika intressant att läsa om torparna som levde under fattiga förhållanden.

De senaste åren har DNA vänt upp å ner på släktforskningen där släktträd växt från tiotal till tusental med hjälp av lite saliv.

– Det är en pånyttfödelse som ger enorma möjligheter att hitta nya vägar, säger Lisbet Rodin.

Släktforskaren Peter Sjölund lyckades med hjälp av DNA-tester lösa dubbelmordet i Linköping och intresset för DNA ökar hela tiden. Kritiker menar att man inte vet hur de enorma bankerna av biologisk arvsmassa kommer användas i framtiden. Dels om den hamnar i orätta händer, dels om lagstiftningen i framtiden tillåter användningsområden som vi i dag skulle anse vara oetiska.

– Jag har funderat kring det. Men så har jag kommit fram till att det är väldigt lätt att få tag i DNA i dagens samhälle ändå. Alla som är födda efter 70-talet har redan lämnat sitt DNA genom PKU-prov som tas på alla nyfödda. Så om det kommer en riktigt despotisk ledare som utnyttjar proverna på något sätt så kommer han kunna komma åt ditt DNA ändå, säger Lisbet Rodin.

Det finns ju också risker med släktforskning – att man kanske får reda på släkthemligheter som kan vara känsliga. Hur tänker du kring det?

– När det gäller DNA är det ett biologiskt faktum, en sanning som någon kanske har försökt dölja. Troligtvis på grund av den tidens seder och regler. Men det är klart att det uppstår situationer där människor får reda på att den de trodde var sin pappa inte var det. Det är inte alla som vill ha svaren. Vill man inte det behöver man inte. Det vilar också ett ansvar på oss andra att vara försiktiga när vi delar med oss av vårt eget släktforskande, säger Lisbet Rodin.

Att ta ett DNA-test och söka i arkiven är en sak. Men Lisbet Rodin uppmanar också alla släktforskare att ta till vara på de muntliga berättelser som finns.

– Arkiven finns kvar. Men minnena från våra äldre släktingar försvinner allt eftersom. Passa på att prata med dina äldre släktingar, intervjua dem och spela in för att bevara deras historia. Det tycker jag är särskilt viktigt för personer från kulturer som mer bygger på muntliga traditioner. De kanske inte har våra arkiv och kyrkböcker att förlita sig på, säger Lisbet Rodin.

Lisbet Rodins släktforskartips till nybörjaren

► Tillgång till internet? Gå i så fall in på släktforskarförbundet hemsida www.rotter.se . Där finns flera bra tips att börja med.

► På Youtube finns också massor av tips på hur man kommer igång.

► På biblioteken finns flera bra släktforskarböcker, även om man inte kan gå dit som vanligt nu under pandemin.

► Givetvis får man gärna också kontakta oss på Göteborgsregionens släktforskare.

Visa merVisa mindre

Det finns flera böcker som hjälper dig att komma igång, säger Lisbet Rodin. Foto: Anna-Britta Magnusson

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00