Knarkgömmor. Polisen narkotikabeslag ökade kraftigt under 2020. Foto: Polisen/ Sacharias Källdén

Narkotikabeslagen ökar kraftigt i Göteborg

Polisen beslagtog rekordmängder narkotika förra året. "Samtidigt förstår jag hur mycket vi missar", säger polischefen vid spaningssektionen, Storgöteborg.

  • Publicerad 15:15, 11 feb 2021

Samtidigt förstår jag också hur mycket vi missar

Polisens beslag av narkotika i Storgöteborg ökade kraftigt under 2020 jämfört med året innan. Det visar statistik från spaningssektionen i polisområde Storgöteborg som utreder de grova och synnerligen grova narkotikabrotten.

Förklaringen är dels att de kriminella nätverken allt oftare kapar mellanleden för större narkotikapartier som smugglas in i landet dels polisens fokus på narkotikabrott.

– Ju mer man jobbar mot narkotika desto mer narkotika tar man i beslag. Ju fler områdespoliser nära gatan desto mer fart blir det. Och sen så är det viktigt att vi spanar och jobbar mot rätt personer. Då får vi den här effekten, säger Christina Lindgren, chef spaningssektionen, polisområde Storgöteborg.

Ovanligt stora mängder

Samtidigt har polisen upptäckt flera ovanligt stora partier som drar upp siffrorna.

Det handlar bland annat om stort haschbeslag på 280 kilo på Hisingen och ett stort parti kokain som flöt i land i Göteborg i våras.

Beslaget, för ett värde på 49 miljoner kronor, i Annedal i somras var också ovanligt stort, menar Christina Lindgren.

– De kriminella tar större risker, säger hon.

Polis sprängde knarkgömma i centrum

Hur märks det i den kriminella världen när ni tar bort stora mängder knark från gatorna?

– De killar som åker runt och säljer narkotika i femgramportioner och har en försäljningslur, tjänar inte de stora pengarna. Men vi har kommit åt dem högre upp i näringskedjan och när vi tar dem märker vi en förändring i de kriminella leden, säger Christina Lindgren och tillägger:

– Samtidigt förstår jag också hur mycket vi missar, hur mycket vi inte tar.

Göteborgare stoppades med 97 liter amfetaminolja

Polisen i Storgöteborg arbetar från flera håll för att stävja knarkhandeln på gatunivå.

– Merparten av spaningssektionens ärenden har koppling till kriminella nätverk som i huvudsak finansierar sin kriminella verksamhet med narkotikaförsäljning. Gängledarna tjänar de stora pengarna och utnyttjar ofta unga – till och med barn – som kurirer och langare, säger Christina Lindgren.

Beslagen har ökat av alla typer av narkotiska preparat men cannabis, kokain och bensodiazepiner står för den största ökningen.

Fyra åtalade efter stort knarktillslag

Knark. Cannabis, kokain och bensodiazepiner står för den största ökningen. Foto: Polisen

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00