DROGER. Boende vittnar om både försäljning av droger och påverkade personer på innergårdarna i Linné. Foto: Mostphotos

Narkotikaförsäljningen på innergårdarna i Linné

Boende på Linnégatan vittnar om att otryggheten har eskalerat i området, även på de låsta innergårdarna. "Det är samma koder till husen här och koden sprids snabbt", säger en boende.

  • Publicerad 05:30, 18 nov 2020

Marianne Granström, distriktschef centrum, Bostads AB Poseidon. Foto: Poseidon

Efter GöteborgDirekts artiklar om otryggheten runt Järntorget har flera läsare hört av sig till redaktionen och bekräftat bilden. En av dem är Karin som bott på Linnégatan i tretton år. Enligt henne har situationen eskalerat.

– Min son är arton år. Hans tonårstid är präglad av det här. Han själv och alla i hans kompisgäng utom två har rånats. Det vi upplever som chockerande är vardag för dem. De har lärt sig att se sig över axeln, säger Karin.

Gängkriminella lämnar Avenyn för Långgatorna

Hon berättar att hon själv och många grannar haft inbrott och att det hänger mycket "konstigt folk på innergården där hon hittat både sprutor och limburkar.

– Det är samma koder till husen här och koden sprids snabbt. Jag vill ha nyckelbricka med tagg i stället. Jag har pratat med Poseidon om detta i flera år men ingenting händer, säger Karin.

Boende: "Ett nav för narkotikahandel"

Bostadsbolaget Poseidon har uppmanat sina hyresgäster att anmäla till störningsjouren och under de senaste månaderna har allt fler anmälningar kommit in.

Marianne Granström är Poseidons nya distriktschef för område centrum. Hon bekräftar att de noterat att det blivit mer oroligt på senaste tiden.

– Det här är hela stans område på ett annat sätt än till exempel Sandarna eller Krokslätt där vi också har hyresgäster, säger Marianne Granström.

Just nu håller hon på att sammanställa resultaten från årets hyresgästundersökning. I den syns bland annat att den upplevda tryggheten minskar på kvällar och nätter och att otryggheten är större runt Linnégatan än till exempel i Haga.

Marianne Granström berättar att de sedan flera år tillbaka arbetar aktivt med tryggheten på flera sätt, bland annat genom störningsjouren, ronderingar och trygghetsvandringar.

– Där går personal från oss ut när det är mörkt och tittar på exempelvis belysning och om några buskar behöver klippas ner. I det arbetet ska vi också bjuda in hyresgäster att delta, de känner området allra bäst, säger Marianne Granström.

Varför byter ni inte till taggar om koderna är så spridda?

– Jag har precis kommit ut från ett möte där vi har en arbetsgrupp som ser över alla våra låssystem, vad vi ska ha, vad som är mest tryggt för hyresgästerna och i vilken ordning saker ska göras, säger Marianne Granström.

Kommer ni byta till taggar nu då?

– Vi får se över våra konsekvensanalyser och prioritera våra underhållskostnader. Det finns inga beslut än, men det är ett högst aktuellt pågående arbete. Vi gör allt vi kan för att jobba med tryggheten.

Fotnot: Karin heter egentligen något annat.