Nästa steg mot Bergsjöns nya kulturhus

Med blicken på 2018 rullar arbetet med Bergsjöns kulturhus vidare. Nu börjar utredningen om vad huset ska innehålla och hur stort det ska bli.

  • Publicerad 08:00, 7 feb 2014

– Vi har jobbat hårt för att få in åsikter och önskemål från olika målgrupper om vad huset ska innehålla. Målgruppen för själva kulturhuset är stor, den inbegriper ju alla. Men jag har delat in den i kategorier och letat upp nyckelpersoner för dessa och ställt frågor om vad som är viktigt och det har gett ett oändligt material som nu sammanställts och analyserats, säger Per Ottosson projektledare för Bergsjöns kulturhus.

Rymdtorget synas

Nu går arbetet vidare med att undersöka själva platsen där kulturhuset är tänkt att ligga, nämligen vid den östra entrén till Rymdtorget. I motiveringen till varför just den platsen valdes stod det bland annat att man vill tydliggöra entrén till Bergsjön, att det är en plats som är synlig från alla håll och att den är lätt att komma till med transporter
– Vi har tänkt att det är en bra plats men vi måste också utreda och se att det är en plats som funkar. Det skulle till exempel kunna visa sig att något måste göras med marken just där som stjäl en massa pengar, vilket då skulle kunna leda till att vi inte har råd att bygga det kulturhus vi vill ha och i så fall kanske en annan plats skulle kunna bli aktuell, säger Per Ottosson.
Higab och Nyréns arkitektkontor är ansvariga för utredningen om platsen men också för att komma fram till vilka ytor som behövs kopplat till de verksamheter som kulturhuset ska rymma.
– Förvaltningen har sammanfattat själva programmet och nu behöver vi testa. Får man plats? Blir det för stort och så vidare. När vi är klara med den här förstudien ska vi veta hur stor byggnaden ska vara och hur många våningar den ska ha, säger Kajsa Wide, Higabs projektledare för byggandet av kulturhuset.
Per Ottosson berättar om några av de tankar och önskemål som finns:
– Det finns en stark betoning på att huset ska vara en mötesplats och alla tar för självklart att det ska finnas ett kafé. Sen så finns det önskemål om en arrangemangssal och bio och att man ska kunna såväl konsumera som själva producera kultur. Bibliotek är också viktigt. Vi måste se till allt detta för att få fram vad för sorts lokaler som behövs och hur de ska se ut, säger Per Ottosson.
Parallellt med förstudien har stadsbyggnadskontoret också dragit igång en detaljplaneprocess.
Varför gör man det utan att veta helt hundra att det är här kulturhuset kommer att stå?
– Det tar sin tid att ro igång en sådan. Jag har hört att det tar omkring 20 månader att få en ny detaljplan och vi kan inte börja bygga innan vi har en sådan klar, säger Per Ottosson.
När förstudien är klar till sommaren hoppas han på att det blir en arkitekttävling om det nya huset till hösten. Men inget är hugget i sten. Går allt som det ska är målet ändå att det nya huset ska kunna invigas 2018.
– Det låter så förskräckligt långt fram i tiden, men det är mycket som ska falla på plats dessförinnan. Det ska projekteras, upphandlas och byggas. Det tar liksom några år, säger Per Ottosson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11