Brott. Änggårdsbor på flera gator har drabbats av lamptjuvarna. Foto: Margareta Blomberg-Jonsson och Carina Andreasson

Nattliga koppartjuvar härjar i Änggården – knycker lampor

Under maj och juni har flera boende i Änggården blivit bestulna på sin utomhusbelysning. ”Man kan väl säga att det varit en ökad aktivitet i området", säger en änggårdsbo.

  • Publicerad 08:55, 2 jul 2020

Christoffer Mangelus har även sett misstänkte inbrottstjuvar i Göteborgs universitets lokaler. Foto: Christoffer Mangelus

Det var på morgonen den 15 juni som Margareta Blomberg-Jonsson gjorde upptäckten.

– Det var min födelsedag så jag gick ut på trappan för att hänga upp flaggan. Då såg jag, ”vad är detta?”, lampan var borta, säger Margareta Blomberg-Jonsson på Carl Skottsbergs gata i Änggården.

Under natten hade någon slitit av hela utomhusbelysningen vid ytterdörren. Sladdarna hängde löst.

– Nu har vi satt över en plastpåse tills vi har köpt en ny. Lampan var i koppar så det är väl det tjuvarna varit ute efter, säger Margareta Blomberg-Jonsson och fortsätter:

– Jag såg på något sommarloppisprogram på tv där en likadan lampa värderades till sjuhundra spänn. Jag blev glad, men plötsligt har vi inte kvar den längre. Vår var från sjuttio-talet, en annan granne som blivit av med sin hade en från 1972. Men jag tror att de var ute efter metallen, säger hon.

Under de senaste veckorna har flera änggårdsbor blivit av med sina utomhuslampor.

I vissa fall har elen gått, berättar Christoffer Mangelus på Thorild Wulffsgatan. För några veckor sedan blev han också bestulen på sin utomhusbelysning.

– Jag upptäckte det på morgonen, att någon ryckt loss den. Den satt ju fast i huset en bit upp så kanske var det fler gärningsmän, säger han.

Har ni märkt något annat misstänkt i området på sistone?

– Vi bor mitt emot universitetet. Två helger i rad har vi sett hur någon öppnat rutan och gått in där. Så man kan väl säga att det har varit en ökad aktivitet i området den senaste tiden, säger Christoffer Mangelus.

Polisen hittade spår men ingen person efter de misstänkta inbrotten på Göteborgs universitet.  

Flera av de boende har anmält lampstölderna. Men inte heller i det fallet har någon person gripits.

– Det har inte funnits några vittnen eller något annat att gå vidare med, säger Catharina Fredin, administratör på utredningsenheten Polisen City i Göteborg.

Hennes uppmaning är att alltid anmäla, även om man inte har sett något själv.

– Då är det lättare för oss att se mönster. All information är bra information. Vi kan till exempel upptäcka specifika stölder under specifika tider. Då blir det röd flagg och vi kan sätta in resurser under de tiderna och arbeta förebyggande, säger Catharina Fredin.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20