Brott. Änggårdsbor på flera gator har drabbats av lamptjuvarna. Foto: Margareta Blomberg-Jonsson och Carina Andreasson

Nattliga koppartjuvar härjar i Änggården – knycker lampor

Under maj och juni har flera boende i Änggården blivit bestulna på sin utomhusbelysning. ”Man kan väl säga att det varit en ökad aktivitet i området", säger en änggårdsbo.

  • Publicerad 08:55, 2 jul 2020

Christoffer Mangelus har även sett misstänkte inbrottstjuvar i Göteborgs universitets lokaler. Foto: Christoffer Mangelus

Det var på morgonen den 15 juni som Margareta Blomberg-Jonsson gjorde upptäckten.

– Det var min födelsedag så jag gick ut på trappan för att hänga upp flaggan. Då såg jag, ”vad är detta?”, lampan var borta, säger Margareta Blomberg-Jonsson på Carl Skottsbergs gata i Änggården.

Under natten hade någon slitit av hela utomhusbelysningen vid ytterdörren. Sladdarna hängde löst.

– Nu har vi satt över en plastpåse tills vi har köpt en ny. Lampan var i koppar så det är väl det tjuvarna varit ute efter, säger Margareta Blomberg-Jonsson och fortsätter:

– Jag såg på något sommarloppisprogram på tv där en likadan lampa värderades till sjuhundra spänn. Jag blev glad, men plötsligt har vi inte kvar den längre. Vår var från sjuttio-talet, en annan granne som blivit av med sin hade en från 1972. Men jag tror att de var ute efter metallen, säger hon.

Under de senaste veckorna har flera änggårdsbor blivit av med sina utomhuslampor.

I vissa fall har elen gått, berättar Christoffer Mangelus på Thorild Wulffsgatan. För några veckor sedan blev han också bestulen på sin utomhusbelysning.

– Jag upptäckte det på morgonen, att någon ryckt loss den. Den satt ju fast i huset en bit upp så kanske var det fler gärningsmän, säger han.

Har ni märkt något annat misstänkt i området på sistone?

– Vi bor mitt emot universitetet. Två helger i rad har vi sett hur någon öppnat rutan och gått in där. Så man kan väl säga att det har varit en ökad aktivitet i området den senaste tiden, säger Christoffer Mangelus.

Polisen hittade spår men ingen person efter de misstänkta inbrotten på Göteborgs universitet.  

Flera av de boende har anmält lampstölderna. Men inte heller i det fallet har någon person gripits.

– Det har inte funnits några vittnen eller något annat att gå vidare med, säger Catharina Fredin, administratör på utredningsenheten Polisen City i Göteborg.

Hennes uppmaning är att alltid anmäla, även om man inte har sett något själv.

– Då är det lättare för oss att se mönster. All information är bra information. Vi kan till exempel upptäcka specifika stölder under specifika tider. Då blir det röd flagg och vi kan sätta in resurser under de tiderna och arbeta förebyggande, säger Catharina Fredin.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11