Skapar trygghet. Nattvandraren Fredric Lindevinge samarbetar med polisen för att göra Tynnered tryggare. Foto: Mostphotos/ Privat

Nattvandraren om gängkontrollerna i Tynnered

Nyligen rapporterade tidningen GT om att kriminella gäng i Tynnered stoppar och kontrollerar personer i området. Dock bedömer både polischefen Dan Windt och nattvandraren Fredric Lindevinge att det just nu är lugnt i området.

  • Publicerad 05:30, 25 nov 2021

Vi stör ju deras verksamhet när vi kommer med våra röda jackor. De vet ju att vi har kontakt med polisen så de går ofta när vi kommer.

Tidigare i höst strök polisen Tynnered från den allvarligaste kategorin på listan över särskilt utsatta områden och klassar nu istället stadsdelen som ett riskområde.

Bara några veckor senare rapporterar tidningen GT om att kriminella gäng stoppar och kontrollerar personer de inte känner igen för att hålla koll på vilka som befinner sig i området.

Enligt Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd, stämmer det visserligen att fenomenet uppmärksammats i Tynnered sedan några månader tillbaka, men att de senaste veckorna varit lugna.

– Så fort vi får larm om att personer blivit kontrollerade försöker vi identifiera vilka som utfört dessa och åker ut och träffar dem. Är det unga personer så informerar vi föräldrarna om att deras ungdom på något sätt är kopplad till ett kriminellt nätverk.

Polisen om positiva trenden i Tynnered

Nattvandrare stör verksamheten

Fredric Lindevinge, nattvandrare i Tynnered och Frölunda, har vid ett fåtal tillfällen noterat personer som han uppfattat som så kallade spejare.

– Vi stör ju deras verksamhet när vi kommer med våra röda jackor. De vet ju att vi har kontakt med polisen så de försvinner ofta när vi kommer. Det är inget stort problem och jag tycker inte att man ska oroa folk i onödan.

Polisen har fortsatt hög närvaro i området och det vill Dan Windt ska ses som en trygghet och inte ett tecken på att något måste ha hänt.

– Det är samma med polishelikoptern som vi också använder i det förebyggande arbetet. Faktum är att när helikoptern är i luften händer det väldigt sällan grova våldsbrott.

Rektorn: "Vi får inte slappna av nu"

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20