Skapar trygghet. Nattvandraren Fredric Lindevinge samarbetar med polisen för att göra Tynnered tryggare. Foto: Mostphotos/ Privat

Nattvandraren om gängkontrollerna i Tynnered

Nyligen rapporterade tidningen GT om att kriminella gäng i Tynnered stoppar och kontrollerar personer i området. Dock bedömer både polischefen Dan Windt och nattvandraren Fredric Lindevinge att det just nu är lugnt i området.

  • Publicerad 05:30, 25 nov 2021

Vi stör ju deras verksamhet när vi kommer med våra röda jackor. De vet ju att vi har kontakt med polisen så de går ofta när vi kommer.

Tidigare i höst strök polisen Tynnered från den allvarligaste kategorin på listan över särskilt utsatta områden och klassar nu istället stadsdelen som ett riskområde.

Bara några veckor senare rapporterar tidningen GT om att kriminella gäng stoppar och kontrollerar personer de inte känner igen för att hålla koll på vilka som befinner sig i området.

Enligt Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd, stämmer det visserligen att fenomenet uppmärksammats i Tynnered sedan några månader tillbaka, men att de senaste veckorna varit lugna.

– Så fort vi får larm om att personer blivit kontrollerade försöker vi identifiera vilka som utfört dessa och åker ut och träffar dem. Är det unga personer så informerar vi föräldrarna om att deras ungdom på något sätt är kopplad till ett kriminellt nätverk.

Polisen om positiva trenden i Tynnered

Nattvandrare stör verksamheten

Fredric Lindevinge, nattvandrare i Tynnered och Frölunda, har vid ett fåtal tillfällen noterat personer som han uppfattat som så kallade spejare.

– Vi stör ju deras verksamhet när vi kommer med våra röda jackor. De vet ju att vi har kontakt med polisen så de försvinner ofta när vi kommer. Det är inget stort problem och jag tycker inte att man ska oroa folk i onödan.

Polisen har fortsatt hög närvaro i området och det vill Dan Windt ska ses som en trygghet och inte ett tecken på att något måste ha hänt.

– Det är samma med polishelikoptern som vi också använder i det förebyggande arbetet. Faktum är att när helikoptern är i luften händer det väldigt sällan grova våldsbrott.

Rektorn: "Vi får inte slappna av nu"

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21