MILT. Det blev aldrig någon meteorologisk vinter förra året. Foto: Paul Wallén

Naturexperten: ”Två milda vintrar är inga större problem”

Om vi får ytterligare en mild vinter är det inte hela världen för de flesta växter och träd i Göteborg. Men på längre sikt anpassas staden för ett nytt klimat.

  • Publicerad 05:30, 22 nov 2020

Växter som varit med förut är ganska duktiga på att anpassa sig. De har byggt upp en härdighet.

Gröna fingrar. Johan Rehngren är byråkraten med gröna fingrar. Foto: Kai Martin

Då är det vinter enligt SMHI

Om dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre fem dygn i följd, säger SMHI att vintern anlände det första av dessa dygn.

I början av 2020 blev göteborgarna snuvade på vintern när vi gick direkt från meteorologisk höst till vår den 15 februari. Vintern i Göteborg, om vi nu ändå ska kalla den för det, var den varmaste sedan mätningarna startade för 148 år sedan.

För två veckor sedan uppmättes en medeltemperatur på 11,3 grader vid Vinga mätstation. Det gör veckan till den varmaste vecka 45 sedan 1949, 4,9 grader över snittet på 6,4.

Men om vi går mot ytterligare en mild vinter är det inte hela världen för de flesta träden och växterna i Göteborg.

– Generellt sett är det inga större problem med två milda vintrar. Det som kan bli problem är om det är milt utan snö och sedan blir våldsamt kallt. Då går kälen djupare på ett annat sätt, säger Henrik Sjöman, vetenskaplig intendent på Botaniska trädgården.

Maritimt klimat

Göteborg har ett maritimt klimat – blött, fuktigt och relativt svala somrar och milda vintrar.

– Det är närheten till havet som reglerar temperaturen så den blir ganska jämn. I alla fall om man jämför med exempelvis Stockholm som har mycket mer av ett inlandsklimat, säger Henrik Sjöman.

Ett problem som milda vintrar för med sig är skadedjur. Om det inte blir riktigt kallt överlever fler insekter och mördarsniglar.

– Det gör att man kan få omfattande svampsjukdomar eller insektsangrepp som kan ställa till det. Efter förra årets milda vinter har vi kunnat se en stor ökning av mördarsniglar, säger Henrik Sjöman.

Inte konstigt att växter "luras"

När den ordentliga kylan helt uteblir kan även vissa växter bli lurade. Men att en och annan vitsippa dyker upp några månader tidigare än beräknat är dock inte konstigt, menar Henrik Sjöman.

– Kollektivet vitsippor är trots det oftast mer defensiva. De har varit med förr och kommer upp när värmen blir mer beständig.

Växter som härstammar från mer kontinentalt klimat, som centrala Kina eller USA, tar mer skada av ett omväxlande klimat än våra inhemska växter.  

– De är mer vana vid tydliga signaler. Om det är en mild vinter kan de börja knoppa tidigt. Om det sedan kommer en vårfrost så får de en snyting. Växter som varit med förut är ganska duktiga på att anpassa sig. De har byggt upp en härdighet, säger Henrik Sjöman.

Göteborg anpassas för framtidens klimat

I det längre perspektivet står vi inför ett förändrat klimat i hela världen. Göteborg är byggd för gårdagens klimat, vilket gör att kommunen nu arbetar aktivt för att anpassa Göteborg för framtiden.

– Det kan handla om att plantera träd och växter som kan växa i en stad som blir både blötare, torrare, blåsigare och varmare. Det gäller att tänka till och planera så vi får robusta miljöer. Det här är väldigt framträdande i den nya översiktsplanen i Göteborg där vi har tre strategier: vi ska ha en nära stad där vi har nära till jobb och parker, en mer socialt sammanhållen stad och inte minst en robust stad som kan hantera morgondagens klimat, säger Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborg Stad.

Varför är det så viktigt att ha med sig det perspektivet i stadsplaneringen?

– Naturen renar vår luft, sänker temperaturen och producerar syre. Det påverkar också vår hälsa. Vi mår bättre när vi går ut i gröna miljöer plus den matproduktion vi får helt gratis. Allt detta kallas för ekosystemtjänster, säger Johan Rehngren.

Henrik Sjöman tipsar: Så ska du tänka med utväxterna

Det är bra att känna till det varmaste hörnet på trädgården eller balkongen. Där kan man få ett varmare mikroklimat. Några meter bort kan det vara en helt annan kyla. I det varmaste hörnet kan det vara riskabelt att plantera sådant som börjar tidigt. Läs på vilka växter som är kvicka så de inte riskerar att luras igång för tidigt.

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20