TVÅ HUS. Nybyggnationen ska bestå av två huskroppar i sju våningsplan samt en mellanliggande del som bland annat rymmer atrium och mötesrum. Foto: Skiss: Kanozi Arkitekter

Naturvetenskapen samlar sig i nya miljardbygget

I december startar bygget av ett helt nytt hus på Medicinareberget. Om fyra år flyttar Naturvetenskapliga fakulteten på Göteborgs universitet in.

  • Publicerad 11:41, 29 okt 2019

Medicinareberget kommer att förändrats rejält de kommande åren. Nu december startar arbetet med en helt ny byggnad där Göteborgs universitet ska samla stora delar av sin verksamhet inom den naturvetenskapliga fakulteten.

Gamla hus rivs när Sahgrenska växer

– Genom att skapa en fysisk närhet mellan naturvetenskaplig och medicinsk utbildning och forskning stärker vi området life science ytterligare. Tvärvetenskapliga miljöer möjliggör spännande forskningssamarbeten. Jag ser fram emot att se den nya byggnaden på Medicinareberget om några år, säger Eva Wiberg, rektor vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Nysatsningen ska ge nya lokaler för 3000 studenter och omkring 600 medarbetare inom institutionerna för biologi och miljövetenskap, kemi och molekylärbiologi, marina vetenskaper samt fakultetskansliet för naturvetenskap. Det blir första gången de samlas på en gemensam plats.

Akademiska hus investerar cirka 1,8 miljarder i den nya byggnaden på 32 000 kvadratmeter. I satsningen ingår även en ombyggnation av cirka 2000 kvadrater av den befintliga Medicinarelängan.

– Naturvetenskapen vid Göteborgs universitet stärks genom att stora delar av verksamheten samlokaliseras. Vi får en större synlighet och bättre möjligheter att samarbeta och samutnyttja lokaler och avancerad utrustning inom både forskning och utbildning. Närheten till våra kollegor vid Sahlgrenska akademin är en framgångsfaktor, säger Göran Hilmersson, dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten.

Allt planeras vara klart våren 2023.

Akademiska Hus

Ett av Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsvärde på 90 miljarder och en omsättning på 6,2 miljarder.