Förenas för återbruk. Från vänster: Ann-Heléne Lundmark, Britt Stenberg, Ann-Kristin Johansson och Patrik Bergsten. I knät: hunden Siri. Foto: Kai Martin

Navet för återbruk – en källare i Kortedala

Det började med ett klädbyte och en syjunta på Kortedala bibliotek 2013. Fyra år senare utvecklades en ideell verksamhet som är navet för flera samarbeten, för att kämpa för mer hållbar konsumtion och större granngemenskap.

  • Publicerad 05:30, 11 aug 2020

“Återbruk_Hej_Tack”, heter verksamheten som drivs från den lilla källaren i Kortedala. Ann-Heléne Lundmark är grundaren. Verksamheten tar in allt som annars hade riskerats att slängas. Det är ett hopkok av saker som kommer från, bland annat, grannar som rensar eller flyttar, en icabutik som donerar gårdagens fikabröd, en klädbutik som ger kläder som inte blev sålda och fynd hittade i grovsoporna. 

– Grovsoporna är rena lyxen! Jag hittade en jacka i perfekt skick som ny kostar 4 000 kronor. Nu har någon annan glädje av den istället för att den ska slängas, säger Ann-Heléne Lundmark. 

“Återbruk_Hej_Tack” heter de på sociala medier, men i vardagligt tal kallar de det för Återbruket. Det har blivit ett nav av samarbeten för att minska konsumtionshets och rädda miljön. De samarbetar med både Bostadsbolaget, för hjälp med gratis lokal, Solikyl, en verksamhet som tar hand om överbliven mat från matbutiker och MatRätt, Räddningsmissionens arbete för att rädda matsvinnet. Och spindeln i detta nät är Ann-Heléne Lundmark. 

Olof skapar solidariska kylskåp med dumpstrad mat

Ny butik: De tar vara på matsvinnet

– Det är ett väldigt fint samarbete. Jag älskar att organisera det, säger Ann-Heléne Lundmark. 

En skakig början

Men det tog ett tag innan de hittade balansen. När verksamheten hade invigning 2017 döptes det till Gratisbutiken, något som gjorde att människor inte riktigt förstod syftet. 

– Människor kunde komma och ta så mycket de bara kunde, de hade helt missat syftet. Det blev en hetsig stämning, säger Britt Stenberg, en av de frivilliga i verksamheten. 

– Man trodde inte att man skulle behöva säga till vuxna att saker ska räcka till alla, säger Ann-Kristin Johansson, en av de frivilliga.  

Efter att de ändrade på namnet och tydligare visade vad verksamheten skulle gå ut på började människor förstå att det handlade om att öka medvetenheten kring sin konsumtion, istället för tvärtom. 

– Nu har vi fått till en superfin stämning och granngemenskap, säger Britt Stenberg. 

Anpassat för corona

Under corona har de börjat med all utdelning utomhus. Som mest hade de runt 80 personer som stod i kö för att ta del av återbruket. 

– Jag gick runt ett tag med en måttstock för att se till så att alla höll avstånd! Säger Patrik Bergsten, en av frivilliga, och skrattar. 

Ann-Heléne Lundmark är grundaren till den idella verksamheten "Återbruk_hej_tack" Foto: Kai Martin

Gemenskap genom återbruk

Utöver att ta vara på världens resurser har verksamheten också bidragit till en gemenskap i grannskapet. Det tajta grupp som nu har bildats kände inte varandra innan Återbruk. 

– De flesta i området är ensamstående. Här hittar man en vardaglig, avslappnad och kravlös kontakt. Ett syfte verksamheten uppfyller är att minska ensamheten och bidra till en granngemenskap, säger Ann-Helén Lundmark. 

Förslaget: Återbruk till alla stadsdelar

Nu vill de att gemenskapen ska spridas i alla Göteborgs stadsdelar. De har lagt ett förslag till Göteborgs stad att de ska bidra med att öka antalet återbruk. 

– Drömmen är att kopiera detta koncept och ha det i varje stadsdel. Inte nog med att det är miljövänligt, det minskar även ensamhet och psykisk ohälsa med en sådan här gemenskap, säger Ann-Helén Lundmark. 

Däremot måste förslaget ha över 200 röster för att staden ska utreda möjligheterna för det. Något inte Återbrukets gjorde. 

– Vi tror att det är för att många i området inte är teknikkunniga, som krävs för att kunna rösta. Nu ska vi göra ett till försök, säger Ann-Helén Lundmark. 

Vill du starta ett eget återbruk?

Ifall någon är sugen på att själv starta ett återbruk uppmanar Ann-Helén Lundmark till att ta kontakt med deras verksamhet.

– Vi har både kunskapsbanken och prylarna för att hjälpa till att sprida detta!