Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demosterade i Göteborg den 30 september 2017. Foto: Mostphoto

Nazistledare döms efter kaos under bokmässan

Nordiska motståndsrörelsens lokala ledare trotsade polis och orsakade kaos under demonstrationerna i samband med Bokmässan förra året. Nu döms den 26-årige nazistledaren.

  • Publicerad 15:29, 9 maj 2018

I dag kom domen för Nordiska motståndsrörelsens (NMR) lokala ledare. Den 26-årige mannen som är bosatt i Göteborg, har pekats ut som ansvarig för nazistiska NMRs demonstration i samband med Bokmässan i september förra året.

Läs också: Svenska mässan överklagar nazisternas samlingsplats

Det var under demonstrationen som 26-åringen tillsammans med flera andra NMR-anhängare avvek från den anvisade vägen.

Ledaren ska ha trängt sig emellan och förbi poliserna och vägrat att gå tillbaka till den tilldelade demonstrationssträckan mot Scandinavium. Istället försökte nazisterna tåga längs Örgrytevägen och förbi Svenska mässan där Bokmässan pågick, vilket ska ha skapat kaos och stört allmän ordning.

Läs också: "Att det tillåts är en förbannad skam"

Åklagaren pekar på bevis i form av bland annat foton och videoupptagning.

"Det framstår som osannolikt att Simon Engelin inte skulle ha uppfattat polisens befallning.", står i tingsrättens utlåtande.

Döms för fler brott

Nazistledaren döms även för våldsamt motstånd efter att en polis försökt omhänderta honom i samband med att NMR delade ut flygblad vid Korsvägen i januari i år.

26-åringen förnekar båda brotten men döms nu att betala 50 dagsböter à 250 för ohörsamhet mot ordningsmakt och våldsamt motstånd.

Läs också: Polischefen om NMR: "Blir snabbt väldigt vasst"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG