Nedklippt äng förbryllar boende

Grannar blev för några helger sedan förvånade att de uppskattade ängsplättarna vid Eriksbergskranen var nedklippta till marken. Fortfarande i full blom gynnade de den biologiska mångfalden. Nu förklarar park- och naturförvaltningen vad som har hänt.

  • Publicerad 05:30, 24 sep 2021

För att få till bra ängsblomning så måste man ha en mager mark.

Att promenera längst med Eriksbergskajen är ett dagligt nöje för många närboende och de som jobbar i området. Nära bockkranen rustade Göteborgs stad förra året upp den asfaltsdominerade platsen för att göra plats åt grönytor. Här anlades gräsmattor, men även ängsplättar.

– Varje gång man går förbi är det något nytt som blommar, det har varit så fint att titta på, säger Erika Nettelbladt, som bor i området.

Av den anledningen reagerade hon när de blommande ängsplättarna från en dag till den andra hade klipps ner till marken.

– Ängar är väldigt viktiga för den biologiska mångfalden, så det kändes synd att de blev nedklippta, säger Erika Nettelbladt.

Park- och natur förklarar

Var det ett mänskligt misstag att växtligheten klipptes ner? Eller slarv? GöteborgDirekt kontaktade park- och naturförvaltningen för att få svar.

– Nej, det är inte ett misstag utan det tillhör normal ängsskötsel att slå ner den under sensommaren. För att få till bra ängsblomning så måste man ha en mager mark. Ju längre man väntar desto mer gräs hinner vissna och falla ner på marken, förklarar Anna Gebo, parkförvaltare Lundby-Biskopsgården.

Entreprenören som sköter klippningen av gräsmattorna har alltså ett uppdrag att under sensommaren även klippa ner ängen.

– Det viktiga är att växtligheten som klipps ner tas bort från ängen, så att ytan fortsätter att vara näringsfattig.

Medveten strategi

Att skapa ängsmarker runt om i staden är en medveten strategi från Göteborgs stads sida för att bidra till den biologiska mångfalden samt gynna pollinatörer som bin och fjärilar.

– Jag kan förstå att det känns tråkigt att ängen tas bort när det fortfarande blommar så bra. Men man kan också vända på det och se det som att det är roligt att det blommar så länge som det faktiskt gör och i flera omgångar, säger Anna Gebo.

Reagerade. Erika Nettelbladt och flera av hennes grannar i Eriksberg undrade varför den fina växtligheten plötsligt försvann. Foto: Lovisa Hansson

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39