Nedläggningshotad verksamhet får nytt växthus

Den dagliga verksamheten Axet är nedläggningshotad efter sparkrav från politiken. Samtidigt invigdes ett helt nytt växthus intill verksamheten som ska ge nya möjligheter till rekreation och sysselsättning.

  • Publicerad 12:56, 11 sep 2019

Det första växthuset i Göteborgs Stads Växthusplan står klart in till den dagliga verksamheten Axet. I tisdags invigdes det med bandklippning och tal.

– Det är viktigt då det ger oss möjligheten att skapa fler meningsfulla aktiviteter för våra deltagare, säger Ann Tapper-Svensson, arbetsterapeut på Axet som var med och startade verksamheten för 16 år sedan.

Men verksamhetens framtid är osäker. I december i år fattade stadsdelsnämnden beslut om att lägga ned Axet och även verksamheten Mellansteget i Sisjön för att spara pengar. Men i våras stoppades förslaget.

– Axet har hjälpt mig att bryta min sociala isolering. När jag kommer hit får jag träffa folk och vara med i ett sammanhang så det här betyder jättemycket för mig, säger Christer Caramon.

När förslaget stoppades beslöt nämnden istället att verksamheten skulle finnas kvar till årsskiftet och att fram till dess undersöka möjligheten till finansiering från annat håll. Men än så länge har det inte lyckats.

– En ekonomi i balans är väldigt viktigt och det finns väldigt mycket i den här staden som vi kan göra på ett annat sätt. Men vi ska inte slå mot de som har svårast att själva agera för sin sak, säger Karin Pleijel, gruppledare för Miljöpartiet i Göteborg, vilka röstade för att Axet och Mellansteget skulle få vara kvar.

I nuläget är det oklart vad som kommer hända med verksamheterna men på Axet jobbar man på som vanligt.

– Våran inställning är att så länge vi inte hör något annat så jobbar vi på som tidigare. Det här är ju ingen lagstadgad verksamhet så det kommer ju på tal då och då att man vill lägga ned men beslutet revs ju upp i våras så vi jobbar på med inställningen att vi ska vara kvar, säger Ann Tapper-Svensson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11