Studenten 2021 – ett orosmoln

Hela deras sista år har varit präglat av studier på distans. Nu förbereder sig Göteborgs avgångselever för ett annorlunda studentfirande och en oviss framtid.

  • Publicerad 06:30, 23 maj 2021

• Hur ska du fira din student?

• Hur har pandemin påverkat din studietid?

• Hur ser du på framtiden?

Carolina Hamnefjäll. Foto: Markus Andersson

Carolina Hamnefjäll, 20 år, Angered.

Riksgymnasiet, Hår- och makeupstylist.

– Det får bli två rundor hemma hos mina föräldrar på Tjörn. En fest för familjen och en för mina kompisar. Vi har ett uterum och en trädgård där vi får dela upp oss. Hoppas att det blir fint väder!

– Det har påverkat jättemycket eftersom jag tycker att det har varit svårt att plugga hemifrån. Av den anledningen har frånvaron ökat och det har sänkt mina betyg. Jag såg fram emot att få en praktikplats som makeup- eller hårstylist men ingen salong har tagit emot elever under den här tiden. Det gjorde mig besviken för det är något jag hade längtat efter.

– Jag har inte bestämt exakt vad jag ska göra efter studenten. Jag vill hitta ett jobb i kläd- eller sminkbutik. Sedan kommer jag plugga vidare, men just nu orkar jag inte det (skratt).

Visa merVisa mindre

Sadik Hassan Moallim. Foto: Markus Andersson

Sadik Hassan Moallim, 21 år, Bergsjön

Angeredsgymnasiet, Vård- och omsorgsprogrammet.

– Allt med firandet är osäkert. Vi har pratat om champagnefrukost, men vi får se hur det blir. Jag vet att vi elever får vara på skolan, men det blir ju inte som tidigare år när tusentals föräldrar och vänner har fått vara på plats och se utspringet.

– Det har påverkat mycket. Att under sista året ha viktiga ämnen som matte på distans, det går knappt. Det finns ämnen som jag tror att jag skulle kunna fått bättre betyg i om inte utbildningen varit på distans.

– Min plan är att ta en paus från studierna i sex månader och till vårterminen är mitt mål att börja på sjuksköterskeprogrammet.

Visa merVisa mindre

Hadil Mohammed Foto: Privat

Hadil Mohammed, 20 år, Hammarkullen

Angeredsgymnasiet, Naturprogrammet

– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi inte kommer att kunna fira studenten så som man tänkt sig. Att inte familj och vänner kan vara med vid utspringet. Jag och mina kompisar från skolan ska hitta på något för att fira men vi vet inte vad än. Det känns inte så bra.

– Pandemin har påverkat oss elever och våra studier jättemycket. Att ha svåra ämnen som fysik eller matte på distans har inte fungerat bra alls.

– När jag gick i ettan planerade jag för att plugga vidare direkt och läsa till apotekare. Men mitt meritvärde har inte alls blivit som jag trodde så nu måste jag pausa den planen, komplettera om det går och söka jobb istället. Politiker vet hur vi elever har haft det under pandemin och de måste göra något tycker jag. En lösning hade varit att minska meritpoängen för att komma in på olika utbildningar.

Visa merVisa mindre

Yohannes Girma. Foto: Markus Andersson

Yohannes Girma, 21 år, Brunnsbo

Angeredsgymnasiet, Vård- och omsorgsprogrammet

– Det blir ett firande hemma med några kompisar. Att ta studenten känns roligt men samtidigt har jag känslan av att jag skulle vilja stanna lite längre. Jag känner mig inte riktigt klar.

– Distansgrejen har inte fungerat alls, tycker jag. Det har varit svårt att fokusera samtidigt som resten av familjen är hemma. När man har läraren framför sig i skolan är det lättare att ställa frågor jämfört med när lektionen är online.

– När jag började gymnasiet tänkte jag absolut inte att jag skulle plugga vidare direkt efter studenten. Men nu har jag fått tänka om. Man måste plugga vidare för att kunna få ett bättre jobb. Min dröm är att läsa till läkare, det verkar som ett intressant yrke.

Visa merVisa mindre

Ella Jansson Foto: Johanna Roos

Ella Jansson, 19 år, Frölunda

Hvitfeldtska gymnasiet, Naturvetenskapliga programmet

– Förhoppningsvis ska vi hänga ihop med klassen så mycket som möjligt under dagen, men vi vet inte så mycket än. Sedan vet jag inte heller hur många som kan komma på min mottagning.

– Den digitala undervisningen blir så abstrakt och närvaron känns inte obligatorisk längre. Ämnen som jag gillat tidigare känns mer som en börda eftersom jag inte lär mig det på riktigt utan pluggar mest inför själva provtillfället. Det är väldigt svåra koncept och man kan inte ställa några följdfrågor. Sedan är det svårt att fokusera när hela familjen är hemma och vi bygger om huset.

– Jag har inte riktigt någon målbild av vart jag ska ta vägen när det gäller utbildning och så, så jag kommer nog bara slösa tid nu ett tag.

Visa merVisa mindre

Elsa Nilbo Foto: Johanna Roos

Elsa Nilbo, 18 år, Frölunda

Hvitfeldtska gymnasiet, Samhällsvetenskapliga programmet

– Det är väldigt oklart eftersom restriktionerna ändras hit och dit, men om det går så ska vi åka på en musikflotte med en trubadur på älven. Vi får se hur många som kan komma på min mottagning.

– Det finns både positiva och negativa delar, men de flesta är negativa. Det som påverkat mig mest är måendet. För mig har skolan alltid varit en positiv plats där man tillhört ett sammanhang och en social grupp, som man förlorat utan att man själv valt det.

– Jag är lite orolig inför universitetet, att jag inte fått med mig kunskaperna som jag borde. Men samtidigt är jag väldigt taggad på att börja plugga igen när det inte är corona, men först blir det ett sabbatsår.

Visa merVisa mindre

Kimian Hedlund Foto: Johanna Roos

Kimian Hedlund, 18 år, Partille

Hvitfeldtska gymnasiet, Ekonomiprogrammet

– Vi ska ha champagnefrukost, sedan blir det utspring för en liten publik, lunch och åka båt och sedan hem till mottagningen. Det blir något på kvällen också, men vi får se vad.

– Att jobba hemma har verkligen inte varit min grej. Jag har väldigt svårt att koncentrera mig och än mer hemma. Att ens gå upp ur sängen har varit en utmaning och man har tappat motivation eftersom det varit så tråkigt.

– Jag ska inte plugga vidare direkt utan ta ett sabbatsår. Jag tror inte jag skulle orka börja direkt och jag vill inte börja på universitetet och ha distansundervisning. Sedan kommer jag att läsa en kandidat i ekonomi.

Visa merVisa mindre

Ellen Hettne. Foto: Gabriel Tjulander

Ellen Hettne, 18 år, Landvetter

Ester Mosessons gymnasium, Restaurang och livsmedelsprogrammet, inriktning servering.

– Vi kommer samlas på skolan, ha mingel, stipendieutdelning och sedan blir det någon variant av utspring. Hemma ska jag ha mottagning, vi kommer ha olika tider för åtta i taget. På kvällen vet vi inte än men hoppas att restriktionerna ändras till 1 juni.

– Vi har fått mycket teoretiska uppgifter som ska ersätta vissa praktiska delar men det blir inte samma sak. Vi har förlorat ganska mycket men vi fick längre praktik på riktiga restauranger eller bagerier när vi inte kunde vara i skolan. Det var roligt.

– Det känns ljust. Om restriktionerna lättas och restaurangerna får ha öppet längre kommer det bli fler arbetstillfällen. Jag har märkt redan nu att många söker, jag har sommarjobb och folk som vill ha mig till hösten.

Visa merVisa mindre

Emilia Gründl Sjöström.

Emilia Gründl Sjöström, 19 år, Lundby

Ester Mosessons gymnasium, Restaurang och livsmedelsprogrammet, inriktning bageri och konditori.

– Jag ska också ha släktingar och tårta hemma och träffa vänner på kvällen. Det känns tråkigt att missa ett traditionellt studentfirande men vi gör det bästa av situationen. Det är roligare om alla är glada än att sura över vad vi missar.

– Vi går en praktisk linje och måste vara i skolan för vissa moment så det har påverkat oss mycket. Baka hemma är inte samma sak som att baka i ett riktigt bageri. Men lärarna har gjort det bästa av situationen.

– Det börjar lätta även för bagerierna och förhoppningsvis vågar de anställa igen. Jag har sommarjobb så det känns ljust.

Visa merVisa mindre

Lina Isaksson
Lovisa Hansson
Johanna Roos

Foto: Markus Andersson